Režisér chtěl lidi naštvat, hodnotí kritik inscenaci v Brně. O úmyslnou provokaci nešlo, oponuje kolega

Průměrný režisér Oliver Frljić chtěl naštvat hodně lidí. Je to šikovný píárista, který těží z humbuku, hodnotí kontroverzní inscenaci uvedenou minulý týden v Brně divadelní kritik Vladimír Mikulka. Divadelní kritik Jiří P. Kříž s tím ale nesouhlasí a Frljiće se v Českém rozhlasu Plus zastává. O úmyslnou provokaci podle něj nešlo.

Tento článek je více než rok starý.

Pro a proti Brno/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroverzní inscenace Naše násilí a vaše násilí je podle divadelního kritika Vladimíra Mikulky úmyslnou provokací, ostatně jako všechny inscenace režiséra Olivera Frljiće.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je inscenace Olivera Frljiće Naše násilí a vaše násilí úmyslnou provokací?

„Frljić je průměrný režisér. Jeho úspěchy spočívají v tom, že je šikovný píárista. Dokáže najít místo, které bude rezonovat a naštve hodně lidí. Vznikne humbuk, ze kterého těží,“ říká v pořadu Pro a proti na Českém rozhlasu Plus.

A připomíná scénu, kdy si herečka vytáhne z pochvy českou vlajku. „Naprosto nesmyslně, je to čistě provokace, jiný smysl to nemá. V Rakousku tahala rakouskou vlajku, v Polsku tahala polskou,“ přibližuje Mikulka.

Divadelní kritik a publicista z deníku Právo Jiří P. Kříž s tím ale nesouhlasí. Frljić podle něj není píárista a o úmyslnou provokaci nejde.

„Frljić se nepřičiňuje snahou o zviditelnění, jenom vyslovuje názory, které zastupují část veřejnosti. Názor, který vyslovuje, je velice oprávněný. A je správné, že vyvolává rozruch,“ popisuje.

Slušní lidé jako hololebí náckové

Křížovi ale vadí, že inscenaci kritizují i lidé, kteří ji neviděli. „Předkládá inscenační tvar, o kterém se můžeme hádat. Můžeme ho přijmout, nebo nepřijmout. Nemůžeme ale dopředu takovéto inscenace zakazovat, nemůžeme jen tak brát festivalu dotace. Navíc je berou lidé, které to neviděli,“ podotýká.

Na jevišti nebyla vlajka, ale rekvizita, říká Wagnerová. Za lidi, kteří blokovali představení, se styděla

Číst článek

„Jde tady o malou zkoušku naší tolerance a ta je mizivá,“ dodává Kříž.

A připomíná, že komunální volby se blíží. „Vše, co se kolem té inscenace děje, už je sbírání předvolebních bodů. Není žádným tajemstvím, že hnutí Slušní lidé se chtějí ukázat v komunálních volbách a chtějí do zastupitelstva,“ upozorňuje.

Lidé podle něj chtěli minulý týden zhlédnout představení, aby si na něj udělali názor. A hnutí Slušní lidé, které ministerstvo vnitra již dříve označilo za extremisty, vtrhlo na jeviště a bránilo hercům v dalším hraní.

„Najednou tam vtrhnou hololebí náckové, zabrání představení a zničí ho, protože atmosféra už pak zpět nenaskočila,“ říká Kříž.

Hnutí slušní lidé

Hnutí Slušní lidé vzniklo jako reakce na současné vedení Brna tvořené hnutím ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, Stranou zelených a TOP 09. Šéf hnutí Zdeněk Pernica je trojnásobný mistr České republiky v kickboxu a má bezpečnostní agenturu. Ministerstvo vnitra označilo Slušné lidi za extremisty.

Paradoxem pak podle Mikulky je, že samotná inscenace Naše násilí a vaše násilí je do určité míry extremistická.

„Inscenace mi přijde hloupá, divadelně průměrná a co do názoru extremistická,“ hodnotí divadelní kritik. „Přímo vyzývá diváky, aby aktivisticky obsadili sídla vlád,“ vysvětluje.

A dodává, že on sám nemá rád ani hnutí Slušní lidé, ani Frljiće, ale kvůli svobodě slova se musí zastat práva na uvedení jeho inscenace.

Veronika Sedláčková, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme