Osobnost, jako byl Václav Havel, tu dnes chybí, říkají autoři divadelní inscenace Dopisy Olze

Četli jste někdy Dopisy Olze? A šli byste na ně do divadla? Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka věří, že na inscenaci, kterou pod stejnojmenným názvem připravili pro pražské Divadlo v Dlouhé, lidé přijdou. Lehké srdce ale před první veřejnou generálkou nemají.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, režisérské duo SKUTR

Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, režisérské duo SKUTR | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Dnes nás čeká první poprava před diváky,“ smějí se Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka v rozhovoru s Janem Pokorným, když o dnešní veřejné generálce Dopisů Olze mluví. „Na veřejné generálky většinou chodí důchodci, ti jsou kritičtí k novějším formám. Jde ale zároveň o nejlepší lakmusový papírek, abychom zjistili, pro koho může inscenace být," vysvětlili autoři inscenace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor o Dopisech Olze

Havel jako člověk

Na Dopisech Olze se prý oběma hostům Jana Pokorného nejvíc líbí, že jde o jediný literární dokument Václava Havla, ve kterém se ukazuje jako člověk. „Alespoň k něčemu bylo to vězení dobré. Dnes víme, jaký byl. Dopisy Olze jsou proto velmi výjimečné,“ upozorňují.

Vězení totiž podle nich Václava Havla v nejlepším slova smyslu zatvrdilo. „Šel do sebe a řekl si: ‚Přijímám odpovědnost za své kroky, vím, co a proč dělám. A stojím si za nimi.’ V Divadle v Dlouhé nás sdružuje to, že nám osobnost jako Václav Havel chybí,“ řekli.

Právě to je podle režisérského tandemu SKUTR (alias Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky) důvod, proč Divadlo v Dlouhé nesáhlo po některé z osvědčených Havlových her a raději se pustilo do dramatizace právě Dopisů Olze.

Dopisy Olze mají v Divadle v Dlouhé premiéru v sobotu 17. listopadu.

Alžběta Švarcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme