Kladenský soubor Taška léčí pomocí divadla. Na festivalu pro mentálně postižené získal první cenu

Mental Power Prague Film Festival je jediný filmový festival na světě pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Letošní ročník vyhrál soubor Taška Kladno s filmem Čert a Káča, jehož členy jsou také klienti s Downovým syndromem. Soubor zkouší každý týden ve Stacionáři Zahrada v Kladně.

Tento článek je více než rok starý.

Kladno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soubor Taška Kladno uspěl s představením Čert a Káča.

Soubor Taška Kladno uspěl s představením Čert a Káča. | Zdroj: Facebook Taška Kladno

„Nevěřili byste, jak těžký je přesvědčit lidi o čistotě a nezištnosti svý myšlenky. Hledali jsme prostor. A pak, přece jenom, starej hornickej důl,“ uvádí principál společnosti Taška Kladno Václav Rudovský film Čert a Káča.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soubor Taška Kladno léčí pomocí divadla

Asi 15 herců v představení tančí na hudbu Antonína Dvořáka. Pohybem představují děj pohádky Čert a Káča za zvuků Slovanských tanců. Kostýmy knížete nebo čertů pak napodobují lidové slavnosti.

Jako důležitý výrazový prostředek jsou v představení použity barvy, ať už jde o červenou, bílou nebo černou. Když je v záběru třicetiletá Laura s Downovým syndromem, má na sobě červené šaty.

Manžele Václava a Naďu Rudovské, kteří soubor Taška Kladno vedou, úspěch jejich herců těší. Naďa Rudovská upozorňuje, že mezi herci jsou i klienti s vážným fyzickým hendikepem.

Způsob, jakým nakonec tělesně postižení dovedou překonat své možnosti, je pro Rudovskou velkou motivací. „Předtím, než s námi začal zkoušet, neexistovalo, aby mu někdo řekl, že si má lehnout na zem a zvednout se. Nedokázal to. Dva roky jsem ho tahala při každé zkoušce ze země nahoru, protože už nemohl. Ale najednou to zvládne,“ popisuje Rudovská případ jednoho z chlapců, který v představení účinkuje.

‚Divadlo dává zapomenout na problémy denního světa.‘ Jatka 78 uvedou akrobaty s Downovým syndromem

Číst článek

Soubor zkouší ve Stacionáři Zahrada v Kladně. „Hrajeme věci v pohybu. Rozjedeme se, stoupneme si do řad a už cvičíme,“ vysvětluje Gejza, která do souboru patří.

Se svými představeními soubor Taška Kladno vystupuje také na festivalech. Setkává se na nich s herci bez hendikepu. Na září připravuje společnost už šestý ročník festivalu Taška fest.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme