Shakespearův Globe jako oběť koronaviru? Replika historického divadla přežívá ze sponzorských darů

Londýnskému Globu, historické scéně, která stojí na místě původního divadla Williama Shakespeare z přelomu 16. století, hrozí trvalá uzavírka. Kvůli pokračujícím bezpečnostním opatřením zavedeným ve snaze předejít šíření nákazy covid-19 je prostor od března zavřený a provozovatelům docházejí peníze. Za záchranu světoznámého divadla se nyní přimlouvají britští zákonodárci.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnské divadlo Globe (archivní foto z roku 2016)

Londýnské divadlo Globe (archivní foto z roku 2016) | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Umělecká ředitelka Globu Michelle Terryová pro rádio BBC uvedla, že divadlo nesplňuje podmínky pro získání grantu od místní organizace na podporu divadelních, vizuálních a literárních umění.

„Jako každý nezávislý pracovník fungujeme z ruky do pusy. Jsme zcela závislí na příjmech z prodeje lístků a všeho kolem, jako je obchod se suvenýry nebo vzdělávací semináře,“ popsala s tím, že kvůli uzavírce muselo divadlo sáhnout do svých rezerv v bance. Vedle toho přežívá pouze z příspěvků veřejnosti.

Hrát, či nehrát? Většina divadel kvůli nejasným vládním nařízením zatím neotevře

Číst článek

Po zřízení finanční pomoci pro Globe a další podobně zasažené britské kulturní instituce volá v otevřeném dopisu ministru kultury poslanec Julian Knight, který stojí v čele sněmovního výboru zkoumajícím důsledky koronavirové krize na kreativní průmysl.

„Shakespearův Globe je instituce světového významu. Není pouze součástí naší národní identity, ale také příklad toho, jak výrazně může umění přispět ekonomice. Byla by tragédie, kdyby tento národní poklad podlehl covidu-19,“ citoval jeho slova deník Guardian.

Původní scénu nechala postavit v roce 1599 Shakespearova divadelní společnost Služebníci lorda komořího. O 14 let později byla stavba zničena při požáru. Uvádí se, že během představení Jindřicha VIII. vzňala došková střecha po výstřelu ze špatně namířeného děla, které bylo součástí hry.

Replika divadla byla vybudována v roce 1997 jen několik metrů od jeho původního místa na nábřeží Temže. Budovy jsou navíc téměř identické. Nový Globe má ale moderní prvky.

Nechybí mu tak třeba betonová podlaha v hledišti nebo rozprašovače na střeše. Ta přitom podle alžbětinské předlohy zůstala došková, čímž je v Londýně unikátní. Po Velkém požáru z roku 1666 jsou doškové střechy v britské metropoli zakázané.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme