Senát pomáhá s návratem kultury. Ve Valdštejnské zahradě vystoupí Dejvické divadlo i Činoherní klub

Prostory v pražské Valdštejnské zahradě budou moci v letních měsících využít divadelní a hudební soubory z celé České republiky. Projekt s názvem Senát pro kulturu si klade za cíl pomoci umělcům s návratem do normálního života po měsících, kdy nemohli kvůli pandemickým opatřením vystupovat. Program zahájí 16. června koncert Tria Barbory Kubíkové. Novináře o tom v úterý informovala předsedkyně Stálé komise pro práci Senátu Anna Hubáčková.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přízraky v Dejvickém divadle (režie Jiří Pokorný)

Ve Valdštějnské zahradě si zahraje i Dejvické divadlo. Ilustrační foto | Foto: Hynek Glos | Zdroj: Dejvické divadlo

„Kultura prošla, tak jako celá společnost, nějakou formou abstinence a umělci neměli možnost se plnohodnotně realizovat a užívat si ohlas svého umění naživo,“ uvedl iniciátor projektu a místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

Stejně jako restaurace. Potvrzení o testu a očkování nechtějí kontrolovat ani divadla a festivaly

Číst článek

Od 24. května se mohou konat akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků a pořadatelé také mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity. Jako potvrzení o bezinfekčnosti stačí doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu-19. Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je negativní antigenní nebo PCR test.

Umělecké soubory s možností v Senátu vystoupit oslovují přímo senátorky a senátory ve svých regionech. Pro projekt je v týdnu vyhrazené úterý a víkendy.

Velký zájem projevila zejména pražská divadla. Ve Valdštejnské zahradě vystoupí například Vinohradské divadlo, Divadlo Na Zábradlí či Dejvické divadlo. Na programu nechybí ani mimopražské soubory, jako je například Horácké divadlo z Jihlavy nebo Moravské divadlo Olomouc.

„Ráda bych vyzvedla i naši spolupráci s mladými umělci,“ podotkla senátorka Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Jako první Senát podpoří mladé hudebníky ze souboru Concertino Praga.

Vinohradské divadlo nabídne inscenaci Romeo a Julie, Dejvické divadlo hry Ucpanej systém a Vražda krále Gonzaga, Činoherní klub uvede představení Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, Léda (Manželskonemanželská povídka) a Divadlo Na zábradlí inscenace Mýcení a Korespondence V+W.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme