Ve věku 66 let zemřel Václav Kotek, herec Divadla Járy Cimrmana

Zemřel Václav Kotek, herec známý z Divadla Járy Cimrmana a otec herce Vojtěcha Kotka. Informaci potvrdil Radiožurnálu Zdeněk Svěrák. Kotkovi bylo 66 let. V Divadle Járy Cimrmana ztvárnil například maršála Radeckého v Českém nebi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:14 26. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 66 let zemřel herec a manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek. Informaci Radiožurnálu potvrdil jeho kolega, herec a scenárista Zdeněk Svěrák. Podle serveru Blesk.cz byl nalezen mrtvý ve svém domě na Karlštejně.

‚Tuhle ránu jsme nečekali,‘ říká Zdeněk Svěrák k úmrtí Václava Kotka z Divadla Járy Cimrmana

Číst článek

„Vyjížděli jsme k úmrtí muže. Byla nařízena soudní pitva, na jejíž výsledky se čeká. Předběžně bylo vyloučeno cizí zavinění,“ řekla Blesku mluvčí policie Marcela Pučelíková.

Hry, kde Václav Kotek účinkoval

Afrika (Uku)
Blaník (Šlupka)
České nebe (maršál Radecký)
Dlouhý, Široký a Krátkozraký (Pocestný)
Hospoda Na mýtince (Trachta)
Lijavec (Mlynář)
Němý Bobeš (Bobeš)
Posel z Liptákova (Schmoranz)
Švestka (Emilka a Nastoupil)
Vražda v salonním coupé (Stevard)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (Zemský školní rada)
Záskok (Jozífek a Bárta)

Kotek začínal jako kulisák. V Divadle Járy Cimrmana byl od roku 1973, hrál třeba maršála Radeckého v Českém nebi nebo zemského školního radu ve Vyšetřování ztráty třídní knihy. Zahrál si i ve filmech Nejistá sezóna a Rozpuštěný a vypuštěný.

Václav Kotek vystupoval celkem ve 12 hrách souboru. V roce 2007 vedl výpravu do ruského pohoří Altaj, která tam provedla úspěšný výstup na (tehdy) nepojmenovanou horu. Dobytý vrchol dostal název Hora Járy Cimrmana.

Účinkoval také ve filmech svých cimrmanovských kolegů, tedy Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka, jako byl Kulový blesk, Rozpuštěný a vypuštěný nebo Nejistá sezóna.

Role maršála Radeckého

V říjnu 2016 byl Václav Kotek hostem Jana Pokorného ve vysílání Radiožurnálu. Připomněl, že zájem o Divadlo Járy Cimrmana je tak velký, že se do některých měst dostávají třeba s dvouletým zpožděním. „Už teď jsme snížili počet zájezdových termínů na pouhých pět za měsíc,“ podotkl tehdy.

Pro roli maršála Radeckého si Václav Kotek nechal speciálně narůst větší vous. „Jinak jsme asi na sobě nepotřebovali nic měnit,“ dodal.

„Mám rád víc her. Jsem hercem malých rolí a ta největší je snad v Českém nebi, maršál Radecký. Mám vždycky potíže, abych to řekl, protože ten monolog je hodně dlouhý. Těžko jsem se to učil, ale dopadlo to tak, že už to občas řeknu úplně celé,“ popsal Radiožurnálu svou roli v roce 2017 Kotek.

cha, vvr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme