Olomoucké divadlo chystá adaptaci úspěšné rozhlasové hry Pescho. Pojednává o vysychání planety

Olomoucké Divadlo Tramtarie začalo v těchto dnech zkoušet oceňovanou, původně rozhlasovou hru Pescho autora Marka Epsteina. Jde o první její divadelní zpracování. Divadelní adaptace úspěšné rozhlasové hry s názvem Boj o přežití: P.E.S.CH.O! bude uvedena ve světové premiéře 8. května, informovala ředitelka divadla Petra Němečková. Režie se ujme divadelní a rozhlasový režisér Petr Mančal.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Repríza pohádky O pračlovíčkovi divadla Tramtarie (ilustrační snímek)

Repríza pohádky O pračlovíčkovi divadla Tramtarie (ilustrační snímek) | Foto: Tomáš Frait | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Inscenace podle hry filmového scenáristy, spisovatele a dramaturga Marka Epsteina kombinuje podle Němečkové žánr antiutopie s detektivkou. „Nová inscenace vychází z původní rozhlasové hry scenáristy Marka Epsteina z roku 2015, která byla v témže roce oceněna na prestižním mezinárodním festivalu rozhlasových her Grand Prix Nova v Bukurešti. Režíroval ji Petr Mančal, který se zhostí i její divadelní podoby,“ uvedla Němečková.

Cenu kritiků získalo Divadlo pod Palmovkou, nejlepší herecký výkon předvedli Rašilov a Gajdošíková

Číst článek

Hru divadlo do repertoáru zařadilo ve své dramaturgické linii, která představuje současné evropské texty a zároveň reflektuje aktuální společenská témata.

Neexistuje voda

„V roce 2015 uvedla Tramtarie inscenaci Druhý život Veroniky, která reagovala na tehdy probíhající městské referendum o zákazu výherních automatů, v roce 2017, v době schvalování protikuřáckých zákonů, zase provokativní inscenaci Děkujeme, že zde kouříte!“ doplnila ředitelka divadla.

Tématem nové inscenace jsou palčivé otázky vysychání planety a znečišťování zbylých vodních toků.

Hra Boj o přežití: P.E.S.CH.O! se odehrává v roce 2055, v období po třetí světové válce. Zemi postihla ekologická katastrofa, jejímž jedním z důsledků je skutečnost, že již neexistuje pitná voda.

‚Divadlo dává zapomenout na problémy denního světa.‘ Jatka 78 uvedou akrobaty s Downovým syndromem

Číst článek

Nahradila ji vodní náhražka, kterou vyvinula tajemná nadnárodní korporace PESCHO.

Nelegální informace

Hlavním hrdinou příběhu je Daniel, který je jednou z prvních obětí Peschocoly. Živí se nelegálním vyhledáváním informací na internetových sítích, čímž si vydělává nemalé peníze. Zároveň je postižen neznámou chorobou, která prudce zhoršuje jeho zdravotní stav.

Inscenace bude čtvrtou premiérou Divadla Tramtarie v této sezoně. Předcházela jí divadelní adaptace románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce, kterou divadlo uvedlo v polovině března, autorská komedie Prostři mě! a pohádka O popleteném kouzelníkovi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme