Klicperovo divadlo na poslední chvíli zrušilo premiéru komedie Spáč, nezískalo včas autorská práva

Klicperovo divadlo v Hradci Králové muselo na poslední chvíli zrušit sobotní premiéru komedie Woodyho Allena Spáč. Informaci divákům zveřejnilo krátce před představením. Důvodem neobvyklého kroku jsou neschválená autorská práva k adaptaci hry, řekl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo odložilo kromě premiéry i první reprízu, která se měla uskutečnit 21. října

Divadlo odložilo kromě premiéry i první reprízu, která se měla uskutečnit 21. října | Zdroj: Klicperovo divadlo Hradec Králové

„Autorská práva jsou zatím v řešení. Tím, že vzniká úplně nová adaptace, se musí schvalovat. Některé věci vznikají přímo při zkoušení,“ uvedl Sedláček.

Divadlo v nedělním vyjádření uvedlo, že k adaptaci dostalo předběžný souhlas již před zveřejněním dramaturgického plánu na toto sezonu. „Rozhodnutí přišlo až během sobotního dne, proto jsme byli nuceni premiéru náhle odložit, za což se divákům omlouváme,“ uvedla ředitelka divadla Eva Mikulková.

Pražský komorní balet díky mimořádné dotaci nezanikne, jeho budoucnost však zůstává nejistá

Číst článek

Podle uměleckého šéfa Pavla Kheka se musela premiéra odložit, aby se nezablokovala jednání s americkou stranou. „Na udělení práv dále intenzivně spolupracujeme s českou agenturou Aura-Pont a věříme, že Spáče v Hradci Králové divák uvidí v co nejkratší době,“ uvedl.

Divadlo odložilo kromě premiéry i první reprízu, která se měla uskutečnit 21. října. Diváci mohou vstupenky vracet v předprodeji divadla do středy 30. října, peníze za vstupenky zakoupené elektronicky se vrátí automaticky na účet, ze kterého byly zaplaceny, píše se na stránkách divadla.

Na další reprízy, které se mají podle programu konat 30. října a 7. a 19. listopadu, vstupenky zakoupit lze.

Původně filmovou komedie z roku 1973, kde hlavní role zahráli Woody Allen a Diane Keatonová, adaptovali pro divadlo Adam Skala a Martin Satoranský. Skala se ujal i režie.

mpr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme