‚Nebojte se a přijďte‘ lákají soukromá divadla. Kvůli koronaviru přišly některé scény o miliony

Kulturní život po koronavirové pandemii se u nás pomalu vrací do normálu. Soukromí divadelníci teď ale řeší, jak zpátky do svých sálů nalákat opět diváky. Na prodeji vstupenek někteří provozovatelé scén přišli o miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha - Brno - Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo

Divadlo | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Prodej lístků je zatím podle provozovatelů pomalejší než před nouzovým stavem. Proto například pražské Divadlo na Jezerce láká na svůj program sloganem „Neboj… hrajeme.“ Na červen si připravili dvě inscenace – Pánský klub a vystoupení Naprostí cizinci. 

Radní Třeštíková: Ztrátu milionů, o které Praha přišla kvůli odlivu turistů, pocítí celé Česko

Číst článek

„Že máme možnost hrát za obvyklých podmínek bez toho, abychom museli nechat jednu volnou řadu a každé třetí sedadlo, tak to jsme se dozvěděli až na začátku června. Tím pádem jsme červen, jak jsme ho chtěli původně odehrát, tak to nešlo, protože bychom neměli pro koho hrát,“ řekl principál scény Jan Hrušínský.

„Divadelní představení se nabízejí s minimálně s dvouměsíčním předstihem divákům, jinak do nemá smysl,“ dodal Hrušínský s tím, že kvůli nouzovému stavu museli zrušit od března téměř sto představení. 

Lidé mají o červnová představení zájem, lístky na obě vystoupení a jednu reprízu jsou téměř vyprodané.

Herci vystupují za snížený honorář

Tento týden je možné vyrazit i do dalšího soukromého pražské divadla Ungelt. Svá představení přesunulo z března na červen. Sály tak budou podle mluvčího scény Josefa Kubáníka nejspíše plné, protože se vstupenky začaly prodávat už na přelomu února a března.

Hrát, či nehrát? Většina divadel kvůli nejasným vládním nařízením zatím neotevře

Číst článek

Kubáník dodal, že by nemělo smysl dál hrát, pokud by neměli program na své letní scéně na Hradčanech. Tam mají připravená vystoupení pro tři stovky lidí. Ředitel Ungeltu Milan Hein se zároveň dohodl s herci, že zatím budou mít také snížené honoráře. 

Svou letní scénu otevírá také soukromé divadlo Kalich. Své kamenné divadlo ale otevřou až v září. Mluvčí této pražské scény Jaromír Panenka řekl, že by to byla mravenčí práce každého z diváků oslovit a přesunout lístky na další termín, jenom pro to, aby se vystoupení v čas odehrálo.

Mile je ale překvapil zájem lidí o představení pod otevřeným nebem. Na ně prodali už stovky vstupenek. Na pódiu pod Žižkovskou věží zahraje například písničkář Tomáš Klus anebo tam uvidíte divadelní grotesku Saturnin spisovatele Zdeňka Jirotky.

Studio DVA

Ve Studiu DVA teď herci zkouší komedii Revizor a v režii herečky Evy Holubové. Na pódiu se společně potkají třeba Kryštof Hádek, Bob Klepl nebo Zuzana Kronerová.

A postupně se tam vrací i diváci. „Nebojí se, vrací se za oblíbenými herci. Není to ale jednoduché, protože vyprodat divadelní představení během pěti dnů nebo prodat vstupenky je docela složité. My jsme se dozvěděli 25. května, že můžeme hrát, a hned od prvního června jsme hráli. Ten časový rozestup je velmi krátký na to, abyste naplnili sál diváky," řekl Tomáš Přenosil ze Studia DVA. Podle něj je ztráta soukromého Studia DVA na vstupenkách za poslední tři měsíce 30 milionů korun.

Od desátého června si návštěvníci mohou koupit také lístky na jejich letní scénu na Vyšehradě. Pražská scéna se podle Přenosila otevřela hned, jak to bylo možné, také z důvodu, aby jejich zaměstnanci měli možnost si vydělat, i když to pro ně nebylo úplně ekonomické. 

Krajské privátní scény

Do ostravského Divadla Mír zatím lidé mohou vyrazit jenom virtuálně v jejich online přenosech. Ostatní vystoupení jsou jinak posunutá až na náhradní termíny v září.

Celá sezona už je ztracená, hrát se začne až v září, odhaduje ředitel divadla v Opavě

Číst článek

Za týden začnou hrát také v brněnském Divadle Bolka Polívky. Také tam rozhoduje o financích především prodej vstupenek. Vedení nepředpokládalo, že mohli ještě tuto sezonu otevřít.

Brněnští radní minulý týden navrhli jednorázovou finanční pomoc některým soukromým kulturním institucím. Návrh ale musí schválit ještě zastupitelstvo. Brněnští divadelníci vyrazí ale v létě ze své kamenné scény také na tour. Jejich vystoupení „Šašek a syn“ hostí  příští měsíc Zámek Slavkov.

Hraje už i nejstarší soukromé Divadlo „M“, které bude vystupovat například v severočeském Duchcově. Podle ředitele Milana Petrovského očekávají na výjezdních akcích až dvě stě nebo tři sta diváků.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme