Zemřela jedna ze zakladatelek Husy na provázku Eva Tálská. Bylo jí 76 let

V noci na čtvrtek zemřela ve věku 76 let režisérka Eva Tálská, jedna ze zakladatelských osobností brněnského divadla Husa na provázku. Informovala o tom mluvčí slavné scény Alžběta Nagyová. Domovský soubor se s Tálskou na facebooku loučí jako s legendární režisérkou, nesmlouvavou tvůrkyní velkých ženských hereckých výkonů, učitelkou mladých talentů, velkou, složitou a inspirativní ženou.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Tálská na snímku z roku 2002.

Eva Tálská na snímku z roku 2002. | Foto: Ballon Mierny Otto | Zdroj: ČTK

„Mohu potvrdit, že zemřela dnes v jednu hodinu ráno,“ řekla iROZHLAS.cz mluvčí souboru Alžběta Nagyová.

Tálská vystudovala režii na JAMU a byla od konce 60. let součástí skupiny divadelníků, kteří Husu na provázku zakládali. Během let se podílela na desítkách představení.

Inscenovala například Markétu Lazarovou, Příběhy dlouhého nosu, Božskou komedii, Šibeniční písně nebo Krále Leara. Slavné bylo také představení „Svolávám všechny skřítky! Královna“, kde se dětští diváci měnili ve skupinu skřítků zapojených do pohádkové scénické akce. V inscenaci „Cirkus aneb Se mnou Smrt a kůň“ proměnila herce a herečky v trénované artisty.

V posledních letech měla Tálská zdravotní problémy. Ještě v roce 2008 převedla v Huse na provázku na jeviště některé motivy z Rukopisu královédvorského, například klání slovanského vojska vedeného Jaroslavem ze Šternberka a tatarských nájezdníků.

Na mnoha inscenacích spolupracovala se skladatelem Milošem Štědroněm. „Byla to Tálská, kdo rozehrál všechny ty velké ženské herecké výkony v Huse na provázku,“ uvedl před lety Štědroň v rozhovoru pro Literární noviny.

Tálská byla také zakladatelkou Studia Dům, kde pracovala s dětskými a dospívajícími herci. Mnozí se později stali výraznými osobnostmi českého divadla. V roce 2007 obdržela Cenu města Brna.

cen, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme