Francouzská provazochodkyně si vyzkoušela přechod přes Vltavu. Ve středu zahájí festival Letní Letná

Francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová si v úterý v podvečer vyzkoušela přechod přes Vltavu ve výšce 35 metrů. Ve středu od 18.00 svým velkým číslem, kdy bez jištění překoná na laně 350 metrů od Dvořákova nábřeží do Letenských sadů, zahájí 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.

Hongkong (Aktualizováno: 22:08 13. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová

Francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

V úterý si umělkyně potřebovala především zkusit, jak se lano chová ve větru, řekla manažerka festivalu Ivana Pěkná. Nacvičovala se také záchrana v případě různých krizových situací.

Co nabídne Letní Letná? Premiéru českého představení Heroes, workshopy i provazochodkyni nad Vltavou

Číst článek

Provazochodkyni, která trasu za doprovodu živé hudby překoná na látkovém 16milimetrovém laně, podle Pěkné nejvíce omezuje vítr. Podle síly větru budou technici lano napínat, dodala. 

Při zkoušce prošla zhruba polovinu trasy. V případě únavy k ní slaňoval kolega, generálku ukončilo spuštění Bongongaové na laně na policejní člun, který byl na Vltavě připraven. Na člun byla spuštěna i balanční tyč, která je dlouhá čtyři metry a váží 12 kilogramů.

Bongongaová půjde jen s balanční tyčí a bez jištění, řekla serveru iROZHLAS.cz mluvčí festivalu Lucie Čunderlíková. V případě nouze, například při silnějších poryvěch větru, si může na lano sednout a připoutat se karabinou, kterou bude mít u sebe. Nejčernější scénář pak počítá s tím, že se spustí na záchranný člun jako během úterní generálky.

‚Déšť nevadí‘

V pondělí již jedna zkouška proběhla, když zrovna pršelo. Déšť ale umělkyni při výkonu nevadí, řekla dále Pěkná. Za příznivých podmínek může Bongongaová celý úsek přejít za 30 až 45 minut.

Pro Bongongaovou je tato instalace zatím nejdelší, kterou kdy šla, řekla Pěkná s tím, že kvůli této akci se daly dohromady dva francouzské soubory. Pro Bongongaovou má toto číslo i symbolickou hodnotu. „Provazochodectví se začala učit v osmi letech a jejím mentorem byl Rudy Omankowsky, který byl Čechoslovák,“ řekla Pěkná.

Festival Letní Letná začne ve středu a skončí 1. září. Hostit bude čtyři zahraniční soubory. Kromě uměleckých vystoupení je připraven i doprovodný program pro děti i dospělé.

lac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme