Hana Maciuchová zahájí další ročník Prix Bohemia Radio. 'Mikrofon je úžasný přítel,' říká herečka

Soutěžní rozhlasová přehlídka Prix Bohemia Radio představí od pondělí to nejlepší z rozhlasových dokumentů, reportáží a dramat. Festival by nemohl začít bez své čestné prezidentky, kterou je herečka Hana Maciuchová. Právě ona pronese slavnostní zahajovací formulku, po které se festival rozhlasové tvorby naplno rozběhne. I proto byla hostem ve vysílání Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Host Radiožurnálu Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Hana Maciuchová byla čestnou předsedkyní festivalu Prix Bohemia Radio

Herečka Hana Maciuchová byla čestnou předsedkyní festivalu Prix Bohemia Radio | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Jak herečka Hana Maciuchová během rozhovoru v olomouckém studiu zdůraznila, přístup herce k roli je vždy stejný. Ať už natáčíte pro film, televizi, nebo rozhlas. Přesto je prý rozhlasová tvorba v mnohém specifická.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maciuchová zahájí další ročník Prix Bohemia Radio. „Mikrofon je úžasný přítel,“ říká herečka v pořadu Host Radiožurnálu

„V určitý okamžik totiž přijde chvíle, kdy se herec s kolegy a režisérem za skleněnou stěnou setká u mikrofonu. A mikrofon je úžasný přítel. Přesně vám řekne, jestli roli zvládáte, nejsou falše a zda přesně myslíte,“ vypočítává herečka.

Připomíná přitom známý výrok, že dialog je založený na pochybné víře, že si oba pod jedním slovem představují stejnou věc. Jak ale dodává, vůbec to nemusí být pravda - obzvlášť, pokud jde o rozhlasové hry.

„Posluchači a herci mohou mít úplně jiné životní zkušenosti. I proto je na místě režisér, který upřesňuje, o čem herci vlastně hrají,“ dodává.

V Olomouci začíná festival Prix Bohemia Radio. Do síně slávy vstoupí komentátor Petr Nováček

Číst článek

Ona sama prý rozhlas miluje. „Rozhlas mě obdaroval, jako posluchačku i jako herečku. Jsem z generace, která díky rozhlasu získávala představivost, tříbila fantazii a zjišťovala, kolik žánrů je v hudbě,“ vzpomíná Maciuchová, která už třikrát vyhrála anketu Neviditelný herec. Ta oceňuje herce za účinkování právě v rozhlasových hrách nebo ve čtení knih na pokračování.

I zkušený herec zažívá trému

Stejně jako rozhlas, i herectví provází Hanu Maciuchovou od dětství. „Už ve škole jsme zpívali, tancovali. Od divadla jsem nikdy nebyla daleko,“ vzpomíná oblíbená herečka.

Maciuchová prožila na nejrůznějších jevištích i před kamerami téměř celý život. Jak ale přiznává, i dnes ji občas přepadne tréma.

„Když máte pocit, že jste udělal vše a nemáte žádný dluh, je tlak trémy malý. Jindy ale, když stíháte čas a máte pocit, že vám zbývají rezervy, může být tento tlak až tísnivý,“ svěřuje se Hana Maciuchová. 

Rozhlasový festival Prix Bohemia Radio

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio je tradiční soutěžní přehlídkou toho nejlepšího z rozhlasové tvorby.

Koná se od pondělí 19. do čtvrtka 22. března, pořádá ho Český rozhlas. Návštěvníky čekají čtyři dny nabité poslechem toho nejlepšího z rozhlasových dokumentů, dramat a reportáží, workshopy, debaty, koncerty i divadelní představení.

Na čtvrtečním slavnostním zakončení festivalu budou v každé kategorii vyhlášeny tři vítězné příspěvky.

Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral uvede do Síně slávy vybranou rozhlasovou osobnost.

Ambicí festivalu je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy s důrazem na členy visegrádské čtyřky.

Informace včetně programu najdete na speciálním webu www.prixbohemia.rozhlas.cz nebo na facebookové stránce Prix Bohemia Radio.

Vladimír Kroc, Alžběta Švarcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme