Zemřela herečka Hana Maciuchová, bylo jí 75 let

Po dlouhé, těžké nemoci v úterý zemřela v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. „Rozloučení proběhne pouze v úzkém rodinném kruhu,“ oznámila hereččina sestra Silvie Marková. Jedna z divácky nejoblíbenějších hereček získala kromě několika cen TýTý také rozhlasové ocenění Neviditelný herec a to hned třikrát. Naposledy v roce 2010.

Olomouc (Aktualizováno: 22:45 26. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí.

„Já jsem začínala opravdu tak, že jsem se roli, která mi byla svěřená, naučila zpaměti. Přišla jsem do studia. Pravdou je, že Laurencie byla velmi temperamentní dívka. A pan režisér Jan Berger vždycky říkal: málo. No a já jsem samozřejmě začala přidávat gesta a to takovým způsobem, že mikrofon upadl,“ vzpomínala v roce 2017 Hana Maciuchová na své začátky v rozhlase.

Od počátku své kariéry byla kromě rádia spjatá také s nedalekým Vinohradským divadlem, kterého byla dlouholetou členkou. Nastoupila tam v roce 1971 po několika sezónách strávených v Divadle Za branou. Tady ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila například Líza z Obchodníka s deštěm. Ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeraku, ale i na Markétku v Mistrovi a Markétce.

Řadu příležitostí jí nabídl film. Poprvé se objevila ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Později ji diváci mohli vidět například v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena.

Před kamerou se objevila také v jednom z mála hraných večerníčků Krkonošské pohádky. Drobná dívka s výraznýma očima, která věčně musí obskakovat Trautenberka - přesně taková je postava Anče. Hana Maciuchová si ji zahrála už v době kdy ještě studovala na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. „Co je to za kanonádu?! Vždyť mi skáčou hrnce na plotně,“ zněla jedna z jejích replik.

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století hrála třeba Olinku v Ženě za pultem, jako železničářská dcerka se objevila v Dynastii Nováků, hrála v Chalupářích, v seriálech Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě či v Nemocnici na kraji města.

Velkou charakterní roli jí přinesl Skalského film o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou.

Točila i v pozdějším věku

Nezapomenutelná je také její postava přísné matky ve filmu Samotáři v režii Davida Ondříčka. „To máš z toho života, jakej vedeš. Ale to je taky z toho, jaký lidi ty si vybíráš, s jakejma lidma ty se stýkáš. Prokrista!“

V točila také v pozdějším věku. Maciuchová se objevila třeba v Četnických humoreskách nebo Ulici. Nejnověji ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova Volha.

Maciuchová dostala v roce 2010 od prezidenta Václava Klause medaili Za Zásluhy | Zdroj: Profimedia

Nadabovala desítky postav – hlas propůjčila třeba Deane Keatonové, Glen Closeové nebo Faye Dunawyaové. V roce 2016 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Učila také na Státní konzervatoři v Praze.

U příležitosti státního svátku v roce 2010 dostala od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy v oblasti kultury.

Jejím partnerem byl 20 let, až do své smrti v roce 1993, herec Jiří Adamíra. Vztah zůstal bezdětný.

‚Herečka s velkým H‘

„Zpráva o úmrtí Hany Maciuchové mě neskutečně zasáhla. Paní Maciuchová byla herečkou s velkým H. Byla skvělou herečkou v divadlem i před filmovou kamerou. Zcela excelentní a výjimečná ale byla za rozhlasovým mikrofonem. Na její umění, životní sílu i vlídnost a milé setkání s ní budeme v rozhlase vždy rádi i s obdivem vzpomínat,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Jako na zábavnou společnici a přítelkyni z vysílání Českého rozhlasu vzpomíná na Maciuchovou i herec Petr Rychlý: „Měla ráda humor a neurážela se, i když někdy byl ten humor tvrdší. Vzpomínám si, že nás pozvala i na své kulaté narozeniny, když jí bylo padesát. Dělali jsme tam psí kusy, legrace, dokonce mě jmenovala králem narozenin, že se velice pobavila.  A pak vždycky, když byly kulaté narozeniny, tak nás všechny zvala.“

Maciuchová byla i čestnou prezidentkou festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Práci po ní potom převzal herec Igor Bareš.

„Já jsem se s paní Hanou Maciuchovou potkal hlavně při práci v rozhlase. Vždycky si ji pamatuju jako skromnou, noblesní a křehkou bytost. Dělala spoustu práce v televizi, filmu, v rozhlase a zejména na divadle. Osobně mě velice mrzí, že jsme se nemohli potkat nějak intenzivněji,“ lituje Bareš.

Hana Maciuchová ve filmu Tátova volha | Zdroj: Cinemart

Herečka strávila pět desítek let na prknech Divadla na Vinohradech a zanechala v něm velkou stopu.

„Co se dá říct, když umře báječná herečka, empatický kamarád a skvělá kolegyně? My jsme samozřejmě věděli, že je nemocná, a museli jsme nejen kvůli koronakrizi, ale i kvůli Haničce přerušit představení Harold a Maude, ve kterém excelovala. Bohužel už to diváci neuvidí, je mi to strašně líto,“ řekl ČTK ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

V divadle s ní zkoušel i umělecký šéf souboru Juraj Deák. „Paní Maciuchové se ke všem svým kolegům vždycky chovala s velkou úctou, respektem. Zkoušení s ní byl vždycky zážitek, protože chodila připravená a neskutečně sečtělá. Na roli se připravovala způsobem neobvyklým v současné době, kdy všechno letí rychle,“ vyzdvihnul její profesionalitu.

Divadlo ve středu připraví smuteční vitrínu s připomínkou jejího angažmá tak, aby hereččinu památku mohli v souladu s opatřeními proti šíření koronaviru uctít všichni, kdo měli Hanu Maciuchovou rádi.

Maciuchová s hereckým kolegou Rudolfem Hrušínským v roce 2010, kdy získali ceny TýTý | Foto: iDNES.cz | Zdroj: Profimedia

lov, šte, aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme