V 92 letech zemřela herečka Kružíková, byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství

Zemřela herečka Helena Kružíková, bylo jí 92 let. Většinu kariéry strávila v činohře dnešního Národního divadla Brno, kde ztvárnila více než stovku postav. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. A na dabovala mimo jiné Miss Ellie Ewingovou z legendárního amerického seriálu Dallas. O úmrtí Kružíkové informovalo Národní divadlo Brno na svých webových stránkách, podle rodiny zemřela herečka ve středu.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Helena Kružíková v roce 2019

Herečka Helena Kružíková v roce 2019 | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Kružíková se narodila v roce 1928 v Třebíči. Do brněnské činohry přišla v roce 1951 po absolvování Janáčkovy akademie múzických umění a krátkém angažmá v Českém Těšíně. Členkou tohto činoherního souboru pak byla po celou dobu své profesní kariéry.

Cirk la Putyka divadlem roku, Zahradníček nejlepší inscenací. Ceny divadelní kritiky znají své vítěze

Číst článek

Její první rolí v Brně byla Bělena ve Strakonickém dudákovi. Později hrála Kružíková třeba Lady Macbeth nebo postavu Matky ve stejnojmenné hře Karla Čapka. Poslední roli nastudovala v roce 1990 v inscenaci Tovje vdává dcery.

Herečka se věnovala také pedagogické práci, rozhlasové tvorbě a dabingu, za který získala Cenu Františka Filipovského. Příležitostně vystupovala v televizních inscenacích a ve filmech jako Škola otců, Tři přání, Vysoká zeď nebo První den mého syna.

V letech 1974 až 1991 vyučovala herectví na hudebně dramatickém oddělení Konzervatoře Brno.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme