Žádný jiný herec neuměl nosit uniformu a smoking jako on. Jiří Dušek slaví 95 let

Herec Jiří Dušek, který se 14. února dožívá 95 let, spojil většinu svého života s brněnským Divadlem bratří Mrštíků (dnes Městské divadlo Brno), kde ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. Dušek hrál ale také v televizi a ve filmu, významnou stopu zanechal v dabingu a působil také v rozhlase a jako pedagog.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dušek při setkání s kolegy na zkušebně v Městském divadle Brno (2018)

Jiří Dušek při setkání s kolegy na zkušebně v Městském divadle Brno (2018) | Foto: Jef Kratochvil

Narodil se jako Jiří Deutsch v Cholině na Hané do rodiny pravoslavného kněze Jaroslava Deutsche, jež se záhy přestěhovala do blízkého Štěpánova. Už v dětství si osvojil hru na klavír, kostelní varhany i většinu strunných nástrojů. Absolvoval reálné gymnázium v Olomouci, kde se spolužáky v pozdějších letech vytvořili jazzovou kapelu a hrál v ní na klavír.

Šedesátka s Bergmanem. Divadlo Na zábradlí oslavilo kulatiny premiérou hry Persony

Číst článek

Během druhé světové války poznal drsnou realitu nuceného nasazení a jeho otec byl vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. Po válce rodina přijala změnu příjmení z Deutschovi na Čechovi, čímž zaniklo jméno slavného učitelského rodu.

V roce 1945 se Jiří přestěhoval do Brna. Nové příjmení Čech se mu příliš nezamlouvalo, a tak sáhl po příjmení své matky Soni, která byla před svatbou Dušková.

Jiří Dušek stál u zrodu Krajského oblastního divadla, které zprvu sídlilo v prostorách dnešního Divadla Bolka Polívky na Jakubském náměstí. Krajské divadlo bylo roku 1954 přejmenováno na Divadlo bratří Mrštíků a roku 1965 se přestěhovalo na Lidickou ulici.

Otisk na chodníku slávy

Tam sídlí dodnes, přičemž po roce 1990 změnilo své jméno na Městské divadlo Brno. Jiří Dušek zde setrval až do konce své herecké kariéry v roce 1990.

V rozhlase účinkoval nejen jako herec v inscenacích, ale také coby hudební režisér a komponista scénické hudby. Věnoval se rovněž pedagogické činnosti.

V roce 2009 dostal Jiří Dušek od Herecké asociace Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Otisk jeho dlaní zdobí chodník slávy před budovou Městského divadla Brno.

Jiří Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme