Zemřela herečka Ivana Hloužková z Divadla Husa na provázku. Objevila se také v seriálu Dobré ráno, Brno!

Zemřela herečka Ivana Hloužková, dlouholetá členka brněnského Divadla Husa na provázku. Bylo jí 62 let. Patřila k uznávaným a oceňovaným divadelním herečkám. Dvakrát získala Cenu Alfréda Radoka, jednou Cenu divadelní kritiky a Cenu města Brna, byla také nominována na Cenu Thálie. O úmrtí Hloužkové informovalo v pondělí divadlo Husa na provázku na svém webu, informaci potvrdila mluvčí souboru Nikol Hlávková.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivana Hloužková

Herečka Ivana Hloužková zemřela ve věku 62 let | Foto: Marie Stránská | Zdroj: MAFRA/Profimedia

S „Provázkem“ spojila Hloužková prakticky celou hereckou kariéru, příležitostně natáčela také filmy, televizní a rozhlasové pořady. Na své domovské scéně ztvárnila přes 150 rolí. Účinkovala například v seriálu Dobré ráno, Brno!, který v minulých týdnech vysílala Česká televize. Hrála také ve filmech Poslední leč, Nuda v Brně nebo Můj strýček Archimedes.

Ceny Alfréda Radoka získala za roli Maryši a později za ztvárnění fotografa Miroslava Tichého v inscenaci Tichý Tarzan. Cenu divadelní kritiky jí vynesla postava Emmi v inscenaci Strach jíst duši v brněnské Redutě. Cenu města Brna získala za rok 2021 v kategorii dramatická umění.

Desítky postav

„Ivana Hloužková se zařadila k originálním brněnským hereckým osobnostem, jejichž umění i věhlas daleko přesahují hranice města i regionu a zaslouží si obdiv i ocenění,“ zdůvodnilo tehdy vedení města udělení ceny.

Dobré ráno, jaké jste ještě neviděli. Česká televize natočila komedii sama o sobě, napsal ji Prušinovský

Číst článek

Rodačka z Valtic na Břeclavsku podle databáze Divadelního ústavu získávala první profesionální jevištní zkušenosti v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.

Na Provázku se začala objevovat od začátku 80. let. Ztvárnila desítky postav, včetně těch hlavních.

K posledním nastudovaným inscenacím patří Chazarský slovník v Huse na provázku a Kdo sestřelil anděla v Divadle Bolka Polívky. Hostovala také v Národním divadle v Brně.

„Naše láska i myšlenky plné vděčnosti za společný čas letí v těchto minutách za Tebou, Ivanko. Kéž Tě dostihnou v pokoji,“ napsali na webu kolegové z Husy na provázku. Děkujeme a vzpomínáme, připojilo se také Divadlo Bolka Polívky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme