Ve 47 letech zemřel herec Jaroslav Šmíd, hlavní hrdina z filmu Doktor od jezera hrochů

Ve věku 47 let ve středu náhle zemřel herec Jaroslav Šmíd známý z titulní role komedie Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů. Informoval o tom ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek, kde Šmíd působil. Zprávu na svém facebooku potvrdil manažer a producent Janis Sidovský. Příčina úmrtí není zatím známa.

Praha (Aktualizováno: 19:16 15. 11. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Jaroslav Šmíd

Herec Jaroslav Šmíd | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Šmíd hrál ve filmech a televizních pořadech většinou vedlejší role, ale v Troškově filmu Doktor od jezera hrochů se proslavil hlavní roli doktora Čeňka Dobeška. Snímek podle Trošky v kinech vidělo přes půl milionu diváků. „To je strašné, nic jsem netušil, v noci jsem se vrátil ze zahraničí," řekl ve středu serveru iDNES Troška.

Disney se snažil schovat loď Millennium Falcon ze Star Wars před fanoušky. Zapomněl ale na Google Maps

Číst článek

Ve Švandově divadle měl Šmíd výraznou roli tlumočníka v inscenaci Kdo je tady ředitel?, podle kolegů je pravidelně rozesmával tím, že závěrečný monolog nikdy neřekl stejně. S Michalem Dlouhým alternoval v roli kouče v komedii Cry baby cry.

Na jevišti Švandova divadla působil jako člen souboru od znovuotevření smíchovské scény v roce 2002 až do roku 2014. I po odchodu na volnou nohu ale v divadle hostoval. Vytvořil tam několik desítek rolí, mimo jiné v inscenacích Poručík z Inishmoru, Žebrácká opera, Vojcek, Klářiny vztahy, Mandragora, Mnoho povyku pro nic, Eskalátor a Idioti. Donedávna jej mohli lidé vídat také v Řemeslnících a Hamletovi.

Šmíd pocházel z Třebíče, kromě brněnské konzervatoře vystudoval pražskou DAMU. Poté působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a posléze přešel do nynějšího Švandova divadla.

Diváci ho znali i z reklam, třeba ze spotu propagujícího polévku, který pak sám parodoval v televizním satirickém pořadu Česká soda. Objevil se v seriálech Život na zámku, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Místo nahoře, První republika či V.I.P. vraždy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme