Koronavirus dopadá i na divadla. Husa na provázku musela zastavit přípravy inscenace v ‚cílové rovince‘

Brněnské Divadlo Husa na provázku kvůli onemocnění několika členů inscenačního týmu odložilo páteční premiéru představení Chazarský slovník. Přibývá také rušených představení v některých dalších divadlech. Jiná však i přes nárůst počtu nakažených covidem-19 v Česku hrají bez programových změn.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo

ilustrační fotografie | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Chazarský slovník je očekávaná inscenace podle románu srbského spisovatele Milorada Paviče v režii Jana Mikuláška. Přípravy se zastavily v „cílové rovince“.

„Je zde přímá souvislost s nemocí covid-19,“ sdělila mluvčí souboru Barbora Olšanová. Ostatní program Husy na provázku zatím zůstává beze změn.

Divadla trápí pomalý návrat diváků. Národní divadlo v Praze má o polovinu nižší návštěvnost

Číst článek

Brněnské HaDivadlo se během podzimní vlny potýkalo zatím s jedním případem nákazy, několik představení se rušilo či nahrazovalo.

„Vzhledem k velikosti našeho souboru - jsme studiové divadlo s malým souborem - a specifikům naší tvorby nemají ve většině inscenací herci alternace. I proto jsme rádi, že celý náš herecký soubor zvolil odpovědnou cestu očkování, a tím zmírnění možnosti nákazy a jejích případných důsledků,“ uvedla mluvčí divadla Marie Rotnáglová.

Očkovaní jsou i další zaměstnanci divadla, které podle mluvčí vyžaduje dodržování opatření jak na straně pracovníků, tak diváků. „S případnou změnou programu je v dnešních dnech nutné počítat víc než dříve. Je to prostě realita, která je kolem nás a divadelní provoz je nutné jí přizpůsobit. I přes nastalou celospolečenskou změnu se snažíme si zachovat radost z tvorby a společného setkávání s našimi diváky,“ doplnila Rotngálová.

Poznámka „zrušeno“ se objevila také u některých představení v nabídce Národního divadla Brno. Například kvůli náhlé nemoci jednoho z protagonistů se ve středu nehraje opera Monument. Příští týden se nehrají některá představení inscenací Před východem slunce, Stěhování duší, Liliom, Jak krásně jsme si žili ani Idomeneus. Důvody ale divadlo na webu neuvádí.

Z Dejvického divadla udělal kult, který baví syrovým humorem. Miroslav Krobot slaví 70. narozeniny

Číst článek

Městskému divadlu se zatím v této sezoně problémy vyhýbají. Zatím tam nemuseli žádné představení ani zcela rušit, ani nahrazovat jiným titulem. „Program s představeními na následující měsíce zveřejňujeme stejně jako v minulých letech tradičně dva měsíce dopředu a prozatím jsme do něho nemuseli nijak zasahovat, hrajeme tedy přesně podle daných hracích plánů, stejně jako i kdykoliv jindy v minulých letech,“ uvedla mluvčí Kateřina Vižďová.

Nákazy a karantény komplikují provoz divadlům v Česku několik posledních týdnů. Například Slovácké divadlo kvůli nemoci v souboru odložilo premiéru představení Limonádový Joe. Změny dělalo také třeba Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem nebo Dejvické divadlo v Praze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme