Národní divadlo s organizací UUUL doplňují distanční školní výuku. Žáky zapojí přímo do představení

Součástí školní výuky bývá velmi často i návštěva divadel nebo koncertů. A i když se teď žáci a studenti učí kvůli bezpečnostním opatřením z domova, nemusí o své školní představení přijít, a můžou v něm navíc i sami účinkovat. Minimálně do konce roku jim to umožňuje Národní divadlo ve spolupráci s uměleckou organizací UUUL.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Experimentální představení s názvem Volní jako ptáci existovalo už dřív v tradiční jevištní podobě. Jeho režisérka Tereza Dobiášová se ho ale už během první koronavirové vlny rozhodla převést do online interaktivní verze pro věkovou kategorii 12 až 15 let. Inscenace se tak odehraje formou videokonference, kde je každý přihlášený přes svůj počítač nebo telefon.

Návrat dětí do škol? ‚Nabízí se jednoduchý trik, jak by to šlo,‘ tvrdí matematik René Levínský

Číst článek

„Děti, žáci nebo jiní návštěvníci těch představení se připojí a musí mít připravené věci na nalíčení a odlíčení. Celým programem je pak provází online režisér, který jim případně pomůže i po technické stránce,“ popisuje koncept pro Radiožurnál režisérka Dobiášová.

„A potom už se na představení jen chvíli dívají a my je postupně navedeme do takové společné improvizace,“ doplňuje s tím, že s organizací UUUL plánuje do budoucna i další podobné interaktivní online projekty.

„Pracujeme na tom, abychom v prosinci nebo lednu uvedli další podobný online projekt. Tentokrát bude ale pro menší děti, zhruba mezi 6 až 10 lety. A zaměříme se v něm hlavně na rozvíjení jazykové kreativity. Všechny další projekty, ať už divadelní nebo výstavní, teď vyvíjíme tak, abychom je mohli realizovat v online i fyzické podobě,“ přibližuje Dobiášová.

Zmíněnou online režisérkou programu Volní jako ptáci je Lenka Hubáčková z Národního divadla. Ta ujišťuje, že inscenace je vhodná i pro děti, které nemají s divadlem žádnou předchozí zkušenost. A přestože představení slouží jako obohacení výuky, nemá na rozdíl od ní žádný konkrétní edukativní cíl.

Školy dále pokračují v distanční výuce. Nebezpečím jsou narůstající rozdíly ve vzdělání mezi žáky

Číst článek

„V rámci běžného vzdělávání se určitým způsobem opomíjí smyslový a vjemový prožitek. A v tom nám může pomoci právě umění. Náš projekt spíš tedy vede účastníky k tomu, aby se zamysleli nad tím, co se uvnitř nich odehrálo, než aby si odnesli nějaké konkrétní znalosti nebo vědomosti,“ vysvětluje.

Do konce roku se představení Volní jako ptáci zdarma odehraje ještě dvacetkrát. Konkrétní termíny, ze kterých by si školy vybíraly, se ale nevypíšou.

Třídy nebo jiné skupiny, které by měly o představení zájem, musí soubor kontaktovat individuálně.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme