'Krásná vyhlídka, skvělá atmosféra,' pochvaluje si Letní Letnou šéf kanadského Cirque Alfonse

„Přijde mi to tady uvolněnější, klidné, má to takovou rodinnou atmosféru,“ říká o letošním ročníku festivalu Letní Letná jeho největší hvězda - Antoine Carabinier-Lépine, šéf kanadského Cirque Alfonse. Soubor v Praze odehraje v dřevěném secesním šapitó představení Barbu. Carabinier-Lépin poskytl Radiožurnálu rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský soubor nového cirkusu Cirque Alfonse  - představení Barbu

Kanadský soubor nového cirkusu Cirque Alfonse - představení Barbu | Foto: Christian Bonneville

Soubor Cirque Alfonse pozná každý na první pohled – podle vousů. Proč vlastně máte plnovousy?
Když jsme začali zkoušet naši předchozí show nazvanou Timber – ta byla o dřevorubcích – tak nás prostě napadlo nechat se trochu zarůst – tehdy s námi hrál i můj táta, který vždycky nosil vousy. Vytvořili jsme si tím určitou image. Timber jsme pak hráli dál a celkem spontánně nás napadlo postavit novou show právě na tom, že my jsme přece ti vousáči – a už nám to zůstalo.

Budeme mluvit asi hlavně představení Barbu, které hrajete na Letní Letné. Zatím jsme si o vás toho mohli dost přečíst a vidět ukázky na internetu. A je na první pohled jasné, že je to docela legrace. Zároveň je to provokativní, říkáte, že ve vašem představení politická korektnost rozhodně nemá místo. Hodně lidí na tom táhne právě i fakt, že představení je mládeži nepřístupné. Proč?
Ve spoustě zemí to berou tak, že to není pro děti, protože svoji roli tam hraje alkohol, je tam samozřejmě i trochu té nahoty. Jsme odvážní, ale v žádném případě tam nehledejte nic extrémního. Vždycky to bereme spíš s humorem, nechceme nikoho pobuřovat nebo šokovat. Možná v tom jako divačka najdete spíš nadsázku, absurditu a hlavně náš cirkusový pohled na svět.

Jste z kanadského Montréalu, což je vlastně kolébka nového cirkusu. Tady sice máme velký festival, ale ve střední Evropě možná nejsme ještě úplně zvyklí na to, co od toho můžeme jako publikum čekat. Dá se nějak srovnat, jak vás v různých koutech světa přijímají?
Máte pravdu, je to rozdíl. V Quebeku je ale docela těžké hrát, vystupujeme spíš v zahraničí. U nás v Kanadě to celé spustil Cirque du Soleil, který zná opravdu každý. Během třiceti let, co existují, se to trochu posunulo zpátky, je to méně současné, spousta věcí se vrací zpátky k tradičnějšímu pojetí cirkusu. Soubory jako je Cirque Alfonse už ale vyrostly na tom, co dělal Cirque du Soleil. A díky téhle návaznosti je v Quebeku nový cirkus pořád na výsluní.

A co publikum. Dá se to srovnávat?
Asi se to dá srovnat, quebecké publikum je – nechci říct přístupnější nebo jednodušší – lidi se tam prostě u našich představení chtějí bavit. Tady je to přece jen trochu chladnější, klidnější. Jsou to věci, které nevidíte každý den, máte tam sice nový cirkus, ale zároveň trochu praštěnou komedii. Reakce jsou ale všude dost nadšené. Přijde mi, že lidem se otevírají jiné obzory a můžou takhle poznat více stránek nového cirkusu.

Představení Barbu kanadského osuboru nového cirkusu Cirque Alfonse | Zdroj: Letní Letná

Zajímala by mě ještě historie vašeho souboru.
Snažíme se zachovat tu tradiční stránku, vracíme se ke svým quebeckým kořenům. Jednu věc nám nikdo nemůže odpárat – a to hudební složku. Máme vlastní muzikanty, je to hodně postavené na tradiční quebecké hudbě – to našim show dodává trochu slavnostní nádech. A v představení Barbu to ještě kombinujeme s elektronickou muzikou. Je to hodně intenzivní představení. První půlka je trochu klidnější, tradičnější. A v té druhé se to utrhne ze řetězu, je to tak trochu šílené.

Tady na Letné budete vystupovat v dřevěném secesním šapitó, což je poměrně rarita. Je to pro vás v něčem jiné než běžném cirkusovém stanu?
My už jsme loni strávili v tom dřevěném Spiegeltentu tři a půl měsíce v Londýně. Má to fantastickou atmosféru, máte tam zrcadla, samet, takže je tam ten nádech kabaretu. Jste blízko lidem, takže to perfektně utváří atmosféru. A pro tohle představení je Spiegeltent úplně ideální. Představení Barbu jsme vytvářeli i s tím záměrem, že se bude hrát v tomhle šapitó.

A co říkáte Letní Letné, byli jste se tam podívat?
No tak to je ovšem paráda, krásná vyhlídka na město, skvělá atmosféra. Teď jsme přijeli z festivalu Sziget v Budapešti, tam to přece jen bylo trochu bláznivé, hodně se tam popíjelo. Tady mi to přijde uvolněnější, klidné, má to takovou rodinnou atmosféru. Moc se nám tu všem líbí.

V pátek večer hrajete na Letní Letné poprvé a jsou toho plné noviny. Jak se na to těšíte?
Vždycky doufáme, že se to divákům bude líbit. Pochopitelně jsme trochu nervózní – vždycky, když se ocitneme v novém, cizím městě, před publikem, které nás nezná, a nevíme, jak bude reagovat. Na druhou stranu pro nás je hraní obrovská radost, tak doufáme, že ji přeneseme i na diváky tady v Praze.

Představení Barbu kanadského souboru nového cirkusu Cirque Alfonse | Foto: Frederic Barrette

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme