Letní shakespearovské slavnosti otevře premiéra hry Bouře v hlavních rolích s Křenkovou a Piškulou

Herecký koncert. Tak mluví o pondělním premiérovém představení Bouře její režisér Martin Kukučka. V první hře letošních Letních shakespearovských slavností nebude chybět pomsta, láska ale ani kouzla. Hra by měla připomínat slavný Sen noci svatojánské, autoři proto zvolili obdobné herecké obsazení Davida Prachaře a Csongora Kassaie. Hlavních rolí se v Bouři ujali Eliška Křenková a Zdeněk Piškula.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představení Bouře otevírá letošní ročník divadelního festivalu Letní shakespearovské slavnosti

Představení Bouře otevírá letošní ročník divadelního festivalu Letní shakespearovské slavnosti | Foto: Pavel Hejný | Zdroj: AGENTURA SCHOK

Příběhu o kruté bouři, kouzelném ostrově a jeho podivuhodném vládci se ujalo duo Skutr, tedy Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Ti ho teď převádí na jeviště s podtitulem Magická komedie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž k zahájení Letních shakespearovských slavností

„Je to Shakespearova hra, kdy on se loučí s kariérou dramatika, takže trošičku se jako kdyby retrospektivně vrací ke všem svým postavám, a tak je snově přivádí na jeviště,“ říká Martin Kukučka.

Pro slavnosti už dvojice tvoří potřetí. A to po nejhranější Shakespearově komedii Sen noci svatojánské a tragédii Romeo Julie. Lukáš Trpišovský na festivalu nejvíce oceňuje tvůrčí svobodu, unikátní prostředí a také výběr herců. „Nemusíte pracovat jenom s jedním souborem hereckým, ale můžete si vlastně vybrat v podstatě, koho chcete z herců, takže je to taková vysněná sestava herců, se kterými bych si přál pracovat,“ komentuje.

Do hlavních rolí si letos Skutři vybrali Zdeňka Piškulu a Elišku Křenkovou. Hra by měla připomínat Shakespearovo o něco slavnější dílo Sen noci svatojánské.

„Oni tam jsou postavy, které se vlastně zrcadlí, akorát jsou v nějakým časovým posunu. Pokusili jsme se je obsadit stejnými herci, se kterými jsme dělali Sen noci svatojánské, takže David Prachař a Csongor Kassai,“ sděluje Trpišovský.

Představení Bouře v režii dua Skutr má premiéru v pondělí od 20.30 v Královské zahradě Pražského hradu. Zároveň tak odstartuje celý festival Letních shakespearovských slavností, na kterém se představení 40x zreprízuje. Kromě Prahy festival nabídne program v Ostravě, Brně a Bratislavě.

Adéla Burešová, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme