Dřevo vdechlo život barokním sochám Matyáše Brauna. Podívejte se do nové Galerie loutek v Kuksu

Památkově chráněný dům čp. 51 pod vinohradem v Kuksu (Comoedien-Haus) zůstává i po rekonstrukci dál divadlem. Nově se ale také stal Galerií loutek Jiřího Nachlingera s expozicí „Braunova socha loutkou“. Poprvé si ji prohlédli ti, kteří se na jejím vytvořením podíleli, ať už stavebně, umělecky, organizačně nebo finančně.

Tento článek je více než rok starý.

Kuks Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z nového pódia divadelního barokního vozu Carro Commediale přivítal hosty principál souboru Geisslers Hofcomoedianten.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová Galerie loutek v Kuksu se těší na vaši návštěvu

Muzikolog Stanislav Bohadlo, zakladatel festivalu Theatrum Kuks, v roce 2002 inicioval mimo jiné i vznik divadelního souboru Geisslers Hofcomoedianten, který navázal na významnou barokní divadelní tradici v Kuksu. Po třech stovkách let tak znovu ožilo jméno slavného herce a jednoho z prvních Šporkových principálů A. J. Geisslera (2. pol. 17. stol.).

„Je-li loutka oživlým dřevem a barokní socha zkamenělým hereckým gestem, proč by nemohla ožít Braunova socha jako marioneta? A kde jinde než v Kuksu?“ vyslovil Stanislav Bohadlo myšlenku, která se vlastně váže už k roku 2008.

Sochy ctností v Kuksu, vše kopie | Foto: Herbert Frank | Zdroj: Flickr

Tehdy vytvořil řezbář a scénograf Jiří Nachlinger nadživotní sochu - loutku ďábelského notáře podle Braunovy předlohy Fitzli-Putzli. Ta se pak zabydlela v Comoedien-Hausu v Kuksu.

Braunova socha loutkou

Galerie loutek Nachlingerových loutek podle Brauna přímo rozvíjí patronát UNESCO (2016) nad českou loutkářskou tradicí včetně pravidelných loutkových představení.

„Odtud byl už jen krůček k oslovení našeho řezbáře a sochaře Jiřího k vytvoření celého braunovského souboru velkých marionet - Anděla žalostné smrti, Statečnost, Naději, Spravedlnosti, Moudrosti, Krista, Davida, Obžerství, trpaslíka Natana Hirschela, Sv. Huberta a dalších.“

U příležitosti otevření Galerie loutek Jiřího Nachlingera vystoupila na pódium barokního vozu Carro Commediale i publicistka a dokumentaristka Lenka Jaklová, vizionářka, která spolupracovala už při prosazování revitalizace kukského areálu.

„Když jsme v roce 2001 přišli s myšlenkou, že do UNESCO nedovedeme české loutkářství, ale rovnou východočeské loutkářství, tak nám málokdo věřil. Nakonec se to v roce 2016 podařilo. A právě expozice Braunova socha loutkou v Kuksu připomíná počátky východočeského loutkářství a přímo naplňuje závazek spojený s jeho zařazením mezi nehmotné památky UNESCO, a to zajistit živou kontinuitu loutkářství.“

Anděl žalostné smrti a sochy neřestí v Kuksu, vše kopie | Foto: Herbert Frank | Zdroj: Flickr | CC BY 2.0,©

Nebýt Královéhradeckého kraje, neuskutečnila by se podle Jaklové ani revitalizace barokního kukského areálu, ani současný projekt divadelního parku s expozicí loutek a s divadelním barokním vozem Carro Commediale, který obohacuje Kuks o nový rozměr a vzdává hold barokní kukské sochařské a loutkářské tradici z konce 17. a z první třetiny 18. století.

Divadelní park s expozicí loutek podpořil státní rozpočet České republiky z programu ministerstva pro místní rozvoj.

Otevření Galerie s loutkami Jiřího Nachlingera v divadle Comoedien-Haus v Kuksu se v důsledku pandemie odehrálo komorně. V létě však bude možné Galerii navštívit, prázdninové víkendy tam obohatí i loutková představení.

Jiří Nachlinger (nar. 1981)

Řezbář a loutkářský technolog, pokračovatel čtvrté generace řezbářů ze šumavské samoty. Zakladatelem rodinné tradice byl pradědeček Josef Jungbauer (nar. 1888). Jiří prožil dětství v Prachaticích, kde se vyučil řezbářství v dílně svého otce Jiřího a dědečka Jana. Absolvoval ve světě unikátní obor Řezbářství a tvarování dřeva na SUPŠ v Praze, pak pokračoval na AMU, obor Scénografie loutkového a alternativního divadla pod vedením Josefa Krofty a Pavla Kalfuse. Jeho diplomová práce - barokní divadelní skulptura Fitzli - Putzli - ho propojila s barokním Kuksem, F. A. Šporkem a především s muzikologem Stanislavem Bohadlem, zakladatelem festivalu Theatrum Kuks. Pro kukskou Galerii loutek v Comoedien - Haus vytváří další loutky. Spolu s otcem Jiřím se věnuje barokní řezbě v rodinné dílně v Nebahovech u Prachatic.

Opravený barokní areál Kuks | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

Vladislava Wildová, baj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme