Zemřel Miloš Nesvadba, herec Národního divadla a populární dětský kreslíř. Bylo mu 95 let

Ve věku 95 let zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla Miloš Nesvadba, známý také jako výtvarník a tvůrce televizních pořadů pro děti. Agentuře ČTK to ve středu oznámil jeho syn Michal Nesvadba, serveru iROZHLAS.cz to potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:32 22. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Nesvadba na fotografii v roce 2014

Miloš Nesvadba na fotografii v roce 2014 | Zdroj: Profimedia

„Ve věku 95 let zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla Miloš Nesvadba. Na jevišti stál naposledy v derniéře Revizora 18. června 2014, kdy odcházel do důchodu společně s Lubou Skořepovou,“ uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Nesvadba ztvárnil ve Zlaté kapličce desítky rolí. Jeho doménou byly role komické, v nichž těžil z výrazné mimiky, smyslu pro detail, zkratku a parodickou nadsázku.

Na filmovém platně se objevil ve více než 30 filmech. Diváci si ho mohou pamatovat jako prince ze Země zacházejícího slunce v pohádce Pyšná princezna z padesátých let.

Populární ilustrace

Herec a výtvarník Miloš Nesvadba, který se narodil 17. dubna 1925, byl podle svých slov posedlý kreslením a svými výtvory rozdal radost a rozvinul fantazii už u mnoha generací dětí.

Své kresby s velmi charakteristickým rukopisem uplatnil v knihách, časopisech, divadle i v televizních pořadech. Docela obsáhlá je i jeho filmografie a až do vysokého věku patřil k hereckým bardům Národního divadla.

Pro nejmenší čtenáře ilustroval Nesvadba přes 50 knížek a řadu omalovánek. I mnozí dospělí si vzpomenou na Evičku a pejska Monoklíčka, postavičky svého dětství. Oblíbený byl rovněž Nesvadbův komiks Chytří psíci jezevčíci v časopise Čtyřlístek nebo kocour Damián. Jako „Pan malíř“ hrál Nesvadba roky v televizních pořadech pro děti se Štěpánkou Haničincovou.

Kresbičky Nesvadba nosil do novin už v 16 letech: „A oni mi je kupodivu tiskli,“ říkal. Po válce už jako renomovaný kreslíř stál u zrodu dětské Mateřídoušky a Ohníčku, ale také humoristického Dikobrazu.

Nesvadba byl také dobrým karikaturistou, o čemž by mohli vyprávět jeho kolegové z divadla. Mnoho obrázků - občas i lechtivých, ale vždy vtipných - jim za více než 60 let na prknech Národního divadla i věnoval. S mnoha divadly jako výtvarník také spolupracoval.

Začátky v divadle

S divadlem začínal Nesvadba jako dvacetiletý ve Studiu Národního divadla u režiséra Jindřicha Honzla, v roce 1948 přešel do činohry ND. Jeho doménou byly především role komické, v nichž těžil z výrazné mimiky, smyslu pro detail, zkratky a parodické nadsázky.

Přes 60 let hráli Luba Skořepová a Miloš Nesvadba v ND, ve středu naposledy

Číst článek

Režisér Alfréd Radok si nicméně povšiml, že se za maskou komika skrývá bohatší rejstřík, a svěřil mu ve hře Ďábelský kruh postavu van der Lubbeho, obviněného ze zapálení Říšského sněmu.

Téměř až osudově Nesvadbu provázela Jiráskova Lucerna; postupně v ní ztvárnil vodníka Michala, Kláska, France i kněžnina sluhu Žána.

Pěkné příležitosti dostal také v Hadriánovi z Římsů či Cyranovi z Bergeraku. Se Zlatou kapličkou se Nesvadba rozloučil až v červnu 2014, ve věku 89 let.

„Já se cítím šťastný, protože být na jevišti tohoto divadla tolik let, s tolika krásnými kolegy, to vždycky stálo za to. Takže: na zdraví!“ řekl tehdy.

Hrátky s čertem

Nesvadbova filmografie je také docela obsáhlá. Jeho vzhled a naturel jej předurčoval spíše k menším rolím, „typům“ a figurkám, které si diváci pamatují spíše vizuálně, ale často neznají jejich přesná jména.

Dobře známý je ale například jeho princ-ňouma ze slavné pohádky Pyšná princezna. Nesvadba si zahrál ve filmech Cirkus bude!, Hrátky s čertem, Florenc 13.30, Slasti Otce vlasti, Svatby pana Voka, Podivná přátelství herce Jesenia nebo Císařovy nové šaty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme