Z Dejvického divadla udělal kult, který baví syrovým humorem. Miroslav Krobot slaví 70. narozeniny

Už v roce 1982 se jeho zpracování divadelní klasiky Romeo a Julie mezi lidmi označovalo za odvážné až divoké. A po bezmála čtyřiceti letech by se divadelní i filmový rukopis Miroslava Krobota dal těmito slovy popsat znovu. V pátek slaví populární český režisér a herec 70. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec a režisér Miroslav Krobot

Herec a režisér Miroslav Krobot | Foto: Kristýna Hladíková | Zdroj: Český rozhlas

Přestože se Miroslav Krobot coby režisér stal výraznou tváří české divadelní scény už v 80. letech, jeho herecký potenciál vyšel najevo až o něco později.

Za ztvárnění postavy otce v inscenaci Příběhy obyčejného šílenství získal Cenu Alfreda Radoka pro talent roku v roce 2001 – tedy ve svých padesáti letech. Za stejnou roli ve filmovém přepisu obdržel o čtyři roky později i Českého lva, který odstartoval jeho filmový úspěch.

Od nervózního autobusáka z Účastníků zájezdu se postupně dostal třeba k výpravčímu Aloisi Nebelovi nebo už téměř legendární roli ve filmovém pokračování seriálu Okresní přebor. Hlášky tichého a zároveň chorobně výbušného trenéra Josefa Hnátka jsou dodnes předmětem internetových vtípků.

Oblíbená pražská scéna

Všechny zmíněné filmy mají ale kromě specifického Krobotova humoru ještě jeden společný jmenovatel – a to sice jeho kolegy z Dejvického divadla.

Od roku 1996, kdy se stal Miroslav Krobot jeho uměleckým šéfem, se malá pražská scéna postupně propracovala k takové oblibě, že o ní v roce 2019 vznikl i humorný televizní seriál Zkáza Dejvického divadla, o kterém jeho režisér mluvil mimo jiné i v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Důležitou částí Krobotovy tvorby je ale také spolupráce s jeho bývalými studenty z DAMU. Naposledy se například představil ve videoklipu experimentálního dua Mutanti hledaj východisko, kde si zahrál titulní roli opraváře pana Klimeše.

Příští rok se můžou fanoušci Miroslava Krobota těšit například na nový film Kdyby radši hořelo, kde se herec představí například po boku Michala Isteníka nebo Anny Polívkové.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme