Voldemort, Rudovous, v poslední době hlavně divadelní herec. Miroslavu Táborskému je 60 let

Kvůli roli Rudovouse v pohádce Jezerní královna se ho báli synovi kamarádi ve školce. Jeho tvář ale mají i mnozí dospělí spojenou spíše se zápornými postavami. Přitom se neustále usmívá od ucha k uchu. Miroslav Táborský slaví 60 let. Momentálně exceluje v roli Alberta Einsteina v inscenaci Relativita, kterou také v pražském Divadle v Řeznické režíroval.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Miroslav Táborský

Herec Miroslav Táborský | Foto: Michael Erhart | Zdroj: Český rozhlas

„Hraju to se dvěma ženami. Jedna z nich je Lucka Štěpánková a druhá z nich je shodou okolností moje manželka,“ řekl minulý týden Táborský v rozhovoru pro Radiožurnál.

Divadlo je teď hercovou největší vášní a věnujeme se mu víc, než kdy jindy v kariéře. Kromě Einsteina hraje v mnoha dalších představeních – Odvolání, Taneční hodiny v Ungeltu, Volnost, Rovnost, gastronomie ve Viole… nemluvě o třech kouscích u Cimrmanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobitá tvář, široký úsměv, oči, které zaujmou na první pohled, a také výrazná mimika. To je herec Miroslav Táborský, který slaví 60 let. Proslavil se hlavně rolemi padouchů, momentálně ale hraje Alberta Einsteina v inscenaci Relativita

„Už je to nějakých osm let, co hraju Bystrozrakého. Před rokem mi přibyla role mistra Jana Husa v Českém nebi a ještě rok předtím role doktora Vypicha v Záskoku,“ říká ke svým rolím, které zdědil v Divadle Járy Cimrmana mimo jiné po Ladislavu Smoljakovi. Během jeho více než dvacetiletého angažmá v Divadle v Dlouhé byl výrazný třeba šašek v Soudných sestrách od Terryho Prattcheta.

Zatímco na divadle má pestré role, ve filmu měl dlouhé období padouchů a prosťáčků – jako příslušník StB v Koljovi, záludný bachař Žabák nebo Rudovous v Jezerní královně. Právě kvůli této roli se ho prý bály děti, když chodil pro syna do školky.

Hollywoodské filmy

Táborský také hrál v zahraničních filmech po boku slavných hollywoodských jmen, ve Sněhurce si zahrál bratra Sigourney Weaverové, při natáčení Kletby bratří Grimmů se potkal s Mattem Damonem a Heathem Ledgerem.

V Přelouči se rozdávaly ceny za dabing. Ty hlavní si odnesli David Novotný a Tereza Bebarová

Číst článek

Role tlumočníka Penelope Cruzové ve filmu Dívka tvých snů mu v roce 1999 vynesla Goyovu cenu.

Za dobráka Lukeše v seriálu Místo nahoře dostal cenu Elsa. Jeho komediální talent zase pobavil ve filmu Bobule.

Výrazný je také jeho nezaměnitelný hlas. Pro rozhlas Táborský natáčí hry a audioknihy, jedna z jeho nejoblíbenějších je satira od Timura Vermese Už je tady zas, kdy se zmatený Adolf Hitler probudí v roce 2011 na jednom berlínském dvorku.

Na dabing teď nemá tolik času, ale rád vzpomíná na Lorda Voldemorta v Harry Potterovi.„Něčím je opravdu hodně zvláštní, ale moc toho nenamluvil, dabingu nebylo moc. Byl ale opravdu specifický,“ uzavírá Táborský.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme