Sloučení divadla a filharmonie v Olomouci podpořili zastupitelé. Umělci jsou proti, bojí se snížení úrovně

Olomoucké zastupitelstvo v pondělí po dlouhé diskusi schválilo návrh radních, který otevřel cestu k případnému sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Radnice si ale nejprve nechá zpracovat analýzu záměru a podle ní navrhne další postup.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravské divadlo Olomouc

Moravské divadlo Olomouc | Foto: David Jahoda | Zdroj: Český rozhlas

Primátorův náměstek Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti) v pondělí úvahy o sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie zdůvodnil tím, že obě příspěvkové organizace žijí ve značné nejistotě, která se vyznačuje každoročním bojem o podobu jejich rozpočtu. A připomněl, že letos byla kvůli úsporám zrušena Dvořákova Olomouc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoucké zastupitelstvo dalo zelenou možnému sloučení divadla a filharmonie

Město si od případného sloučení obou kulturních institucí zaměstnávajících 550 lidí slibuje stabilizaci jejich finanční situace i zhruba sedmimilionovou roční úsporu.

Se záměrem ale nesouhlasí opozice ani umělci, jejichž zástupci v pondělí přišli na zastupitelstvo přednést své argumenty.

Podle vedení radnice se sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie zvažuje od roku 2025, jde však stále o koncepci. Radní v souvislosti s transformací zdůrazňují, že chtějí zachovat obě značky kulturních institucí.

Pokud chystaná analýza nevyzní ve prospěch zamýšleného sloučení kulturních institucí, tak radní svůj záměr přehodnotí, přislíbil Tichák.

Nesouhlas umělců a opozice

Proti záměru města sloučit Moravské divadlo s Moravskou filharmonií se otevřeně postavilo sedm desítek umělců z celé republiky, obavu mají především ze snížení umělecké úrovně.

Podle ředitelů divadla i filharmonie se současná situace odráží již nyní na atmosféře v obou institucích, problémy pociťují například při obsazování míst.

Mládek, Suchý nebo Hřebejk. Umělci jsou proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie

Číst článek

Podle opozice by se město místo zbrklého a nepřipraveného sloučení obou institucí mělo spíše pokusit získat nové zdroje financování divadla a filharmonie například od Olomouckého kraje či ministerstva kultury.

Krajský radní (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a olomoucký zastupitel (ProOlomouc a Piráti) Jan Žůrek v pondělí zastupitelům řekl, že hejtmanství je připraveno jednat s radnicí o různých variantách finanční pomoci, avšak i krajský rozpočet má své limity.

„Když jsme se porovnávali s dalšími kraji, tak se ukázalo, že procento z rozpočtu kraje na kulturu je nejvyšší, přepočet na obyvatele je nejvyšší,“ řekl.

Proti sloučení filharmonie a divadla je také zastupitelka Spolu Markéta Záleská. „Podstupujete tento experiment vzhledem k tomu, že se ušetří asi osm milionů korun,“ upozornila na argumenty radních.

Podobně na zastupitelstvu promluvil Martin Jirotka (SPD a Trikolóra). „Stavíme do nepříjemné situace lidi z filharmonie a divadla, protože je u nich možná nejjednodušší, nejpohodlnější, nebo nejpřímější říct, že právě na nich ušetříme,“ prohlásil.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme