Národní divadlo oslaví 1. září na Střeleckém ostrově zahájení nové sezony

Národní divadlo oslaví 1. září na Střeleckém ostrově v Praze zahájení nové sezony 2021/2022. Průvodci programu, na kterém se podílejí všechny soubory divadla, budou Anna Fialová a Matyáš Řezníček z činoherního ansámblu. Návštěvníci se od 14.00 do 22.00 mohou těšit mimo jiné na tvůrčí dílny pro děti i dospělé, na besedy s umělci ze souborů Baletu, Činohry a Opery Národního divadla i Laterny magiky. Informoval o tom mluvčí divadla Tomáš Staněk.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křižovatka u Národního divadla

Křižovatka u Národního divadla | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Uskuteční se také bazar oblečení umělců, jehož výtěžek opět poputuje na výsadbu nových stromů. K dispozici bude rovněž stánek s možností koupi vstupenek na představení Národního divadla, nabídkou propagačních předmětů nebo losovacím osudím o ceny,“ uvedl Staněk.

Ředitel Národního divadla: S odstupujícím šéfem činohry mluvím. Věcnou kritiku jsem od něj nedostal

Číst článek

„Příležitost prohlédnout si překrásné kostýmy z velkolepého klasického baletu Spící krasavice, který bude mít českou premiéru již 16. září ve Státní opeře, se naskytne v rámci speciálního vystoupení, které vyvrcholí možností společného focení s tanečníky,“ dodal.

Balet Národního divadla připravuje setkání s některými z nových sólistů, oblíbenou tvůrčí dílnu i vystoupení. Hostem Baletní dílny na téma Spící krasavice bude sólistka Irina Burdujová, držitelka nominace na Thálie v kategorii Balet, tanec a pohybové divadlo.

Činohra Národního divadla pokřtí nový kalendář pro rok 2022, jehož autorkou je fotografka Libuše Jarcovjáková.

Umělecký šéf Činohry Národního divadla Špinar po této sezoně předčasně skončí. Nového vybere komise

Číst článek

Laterna magika představí tanečně-výtvarnou tvůrčí dílnu inspirovanou inscenací Zázrak (s)tvoření, divadelním představením z papíru o hravosti a fantazii, kterou děti provedou samotní účinkující. Uskuteční se také vystoupení Laterny magiky s názvem Vidět zvuk, slyšet světlo pod vedením člena souboru Alexe Sadirova, který vytvořil choreografii i technické řešení.

Soubory Opery Národního divadla se představí publiku vybranými aktivitami: pro děti v tvůrčích dílnách zprostředkují ukázku z úspěšné opery Engelberta Humperdincka Jeníček a Mařenka, kterou ve Státní opeře režíruje Matěj Forman.

Dalším bodem programu bude vystoupení operních sólistů. Představí několik árií z Rossiniho opery Lazebník sevillský, jehož nové zpracování se chystá na začátek října v režii Magdaleny Švecové. Na klavír sólisty doprovodí Martin Levický.

Diskuse o Lazebníku sevillském

V prostoru Národního divadla Café se uskuteční moderovaná diskuse s Adamem Plachetkou, Jiřím Sulženkem a Magdalenou Švecovou o představení Lazebník sevillský o tom, jaké je to pracovat a žít v operním prostředí. ND Café nabídne autogramiádu, setkání a rozhovor s prvním sólistou baletu Patrikem Holečkem.

Program vyvrcholí večerním koncertem kapely Základní kameny úrazu složené z hvězd Činohry Národního divadla Igora Orozoviče, Vladimíra Javorského, Radúze Máchy, Veroniky Lazorčákové, Terezy Vilišové, Jana Bidlase a dalších. Slavnost uzavře koncert kapely Tripleshot Jam.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme