Obyvatelé Říma kritizují plány na muzikál o Neronovi. Triumf kýče nad antikou, tituloval hru odborník

Skoro dva tisíce let poté, co římský císař Nero hrál na lyru k požáru Říma a jak praví legendy, rozhněval obyvatele „věčného města“ další hudební kousek spojovaný s jeho jménem. Podle deníku La Repubblica se na léto do trosek Palatinu chystá rocková opera Divo Nerone, která má přilákat na tři tisíce diváků. Na vrcholku, odkud se nabízí výhled na Circus Maximus, vyroste 40metrové podium, kde vystoupí osmatřicet tanečníků a tanečnic, zpěváků a akrobatů.

Řím Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina Gruppo Storico Romano v Říme při Koloseu napodobuje boje ze starověkého Říma.

Skupina Gruppo Storico Romano v Říme při Koloseu napodobuje boje ze starověkého Říma. | Zdroj: Reuters

Producenti tvrdí, že představitel Nerona Giorgio Adamo má charisma Freddieho Mercuryho. Otázkou je, jak zvládne roli patologického vraha, který zabil vlastní matku a nechal v roce 64 našeho letopočtu založit požár Říma. Šéf zájmové skupiny s názvem Estetický výbor Vittorio Emiliani chystanou show označil za šílenství a kunsthistorik Tomaso Montanari za triumf kýče nad antikou. „Italský starověk se stává rukojmím dneška," postěžoval si deníku La Repubblica.

Vystoupení se odehraje v místech, kde archeologové v roce 2009 objevili zbytky otočného hodovního sálu, který nechal Nero postavit, aby napodoboval pohyb zeměkoule. Akce je podle deníku pokusem vládních kruhů proměnit historické lokality ve zdroje obrovských příjmů. Například Koloseum dostane nové pódium a začnou se v něm hrát koncerty.

Veronský amfiteátr zase chtějí zastřešit, aby tamní milovníci opery nebyli vystaveni nepřízni počasí. „V květnu dostanou Palatin, Forum Romanum a Koloseum nového ředitele, který prý prodlouží otevírací dobu a na Palatinu nechá postavit restauraci s kruhovým výhledem," uzavírá italský list La Reppublica.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme