Plzeňské loutky baví Japonce. Divadlo Alfa dostalo pozvání od předního japonského souboru

Divadlo Alfa odehraje o tomto víkendu v japonské Jokohamě svoji inscenaci Cirkus Trnka. Kombinuje filmy Jiřího Trnky s původními loutkami vzpěrače Šimšuly, klauna Kikiho, žongléra Nosariniho a akrobata Vrtinožky. Loutky Trnka vytvořil pro Josefa Skupu v 30. letech 20. století. Inscenace také reflektuje osobní příběh dvou mistrů filmového loutkářství - Jiřího Trnky a Japonce Kihačira Kawamota, řekl ředitel plzeňského dětského divadla Jakub Hora.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loutky plzeňského divadla Alfa (ilustrační foto)

Loutky plzeňského divadla Alfa (ilustrační foto) | Foto: Martin Polívka / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Pět členů Alfy odjelo do Japonska 12. prosince na pozvání Divadla Yokohama Noh a Českého centra v Tokiu, na zkoušení v Japonsku mělo čtyři dny. Cirkus Trnka vytvořilo divadlo k výročí česko-japonské kulturní spolupráce. Příběh dvou loutkářských mistrů - Trnky a jeho žáka Kawamota - je podle Hory reálným příkladem dvou mužů, kteří spojili své tvůrčí síly, ačkoliv je dělilo 11 000 kilometrů.

Divadlo Yokohama Noh je předním japonským divadlem specifickým pro tradiční umělecká díla a orientuje se i na mezinárodních spolupráce. „I pro nás je to experiment. Hrát budeme v černých kostýmech, vstupovat na jeviště se musí po rituálním můstku a může se pouštět jen muzika, kterou schválí divadlo, tedy žádný pop a rock,“ řekl Hora. Alfa inscenaci možná předvede na festivalu Skupova Plzeň.

Divadlo se chystá do Japonska také příští rok, kdy vystoupí na největším loutkářském festivalu ve městě Iida v prefektuře Nagano, kde má Kawamoto muzeum. V jednání je měsíční asijské turné v létě, které zahrnuje cestu po všech japonských ostrovech a po Tchaj-wanu.

Alfa chystá v této sezoně pět premiér. Hlavním hrdinou bude Kašpárek, který se objeví ve třech z nich. Podle Hory je Kašpárkovi víc než 400 let. Vznikl pravděpodobně v Neapoli, kde mu říká Pulcinella; ve Francii pak Polichinelle, v Anglii Punch, ve Španělsku Don Cristóbal, v Řecku Karagosis a v Rusku Petruška.

Český kašpárek se původně jmenoval Pimprle, jako Kašpárek se v českých loutkových hrách objevil až v druhé čtvrtině 19. století. Pojmenování vychází z komické postavy vídeňského lidového divadla, zvané Kaspar či Kasperl.

Nejslavnějším plzeňským byl takzvaný Revoluční Kašpárek. Na scéně Loutkového divadla Feriálních osad za něj mluvil Josef Skupa a loutku vodil Ludvík Novák. Název získal hlavně díky tomu, že už 23. září 1918 „pohřbil“ na jevišti Rakousko-Uhersko a po celou dobu války „posiloval české duše“, což je napsáno na pamětní desce, která mu byla odhalena 23. září 1928. Loutka byla později prohlášena národní kulturní památkou a je v plzeňském archivu a její kopie pak v Muzeu loutek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme