Výzdoba polského divadla budí kontroverze, stylizovanými hákovými kříži láká na Plechový bubínek

Chystaná premiéra muzikálu Plechový bubínek podle novely Güntera Grasse vyvolala v polské Vratislavi odpor. Důvodem není samotné představení, ale jeho propagace. Na plakátech se totiž objevily znaky podobné hákovým křížům.

Vratislav (Polsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z filmu Plechový bubínek režiséra Volkera Schlöndorffa z roku 1979.

Záběr z filmu Plechový bubínek režiséra Volkera Schlöndorffa z roku 1979. | Zdroj: Profimedia

Do premiéry Plechového bubínku ve vratislavském hudebním divadle Capitol zbývá měsíc. Na budově se proto objevily propagační plakáty.

Červené pásy s bílým kruhem a uvnitř s černou siluetou dětského větrníčku některým obyvatelům města připomínají vlajky nacistického Německa.

Svou nevoli s takovou paralelou dalo najevo Sdružení vratislavských nestraníků a také kandidátka strany Právo a spravedlnost na primátorku. Ptají se vedení divadla a města, kde jsou hranice dobrého vkusu a co všechno se ještě může udělat pro reklamu.

Mluvčí divadla přiznala, že plakáty mají evokovat dobu nacismu, ale dětský větrníček má být symbolem vnímání tehdejšího dění hrdinou příběhu. Chlapce, který se rozhodl, že přestane růst.

pan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme