Pražský komorní balet díky mimořádné dotaci nezanikne, jeho budoucnost však zůstává nejistá

Ministerstvo kultury po dlouhých jednáních finančně podpořilo Pražský komorní balet v jeho další činnosti. Největší nezávislé taneční uskupení v Česku tak nezanikne, jak v červnu oznámilo, ale bude pokračovat i v nadcházející divadelní sezóně. Soubor o přidělení dotace informoval v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský komorní balet po představení Kytice

Pražský komorní balet po představení Kytice | Foto: Serghei Gherciu | Zdroj: Pražský komorní balet

Ještě na začátku léta to vypadalo, že Pražský komorní balet po více než 50 letech své existence zanikne. O stěžejní finanční dotaci se vedla dlouhá jednání s exministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), který problematiku předložil i vládě. Ta se nakonec rozhodla baletní soubor podpořit i díky petici a vyjádření devatenácti osobností z divadelního a tanečního prostředí.

Pražský komorní balet po 55 letech končí. Chybí mu peníze na provoz

Číst článek

„Byť jsme se rozhodnutí ministerstva dozvěděli až v průběhu léta, okamžitě jsme zahájili přípravy nové sezóny, samozřejmě s obrovským časovým zpožděním,“ uvedla Ladislava Jandová, ředitelka Pražského komorního baletu.

Nyní tak soubor může vstoupit do své jubilejní 55. sezóny, v nejbližší době ho čeká premiéra představení Carmina Vetera známého choreografa Petra Zusky v Divadle na Vinohradech.

I přes mimořádnou finanční dotaci od resortu kultury však nad Pražským komorním baletem stále visí otazník. Finanční nejistota umělcům komplikuje jejich práci i z dlouhodobého hlediska.

„Přála bych si, abychom se jednou dostali do situace, kdy se budeme moci plně věnovat odborné a profesionální práci a nebudeme muset takřka denně bojovat o holou existenci,“ dodává ředitelka Jandová.

jak, ela Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme