Jihomoravský kraj nechce dotovat hry, které kritizovali radikálové. ‚Nejde o cenzuru,‘ brání finanční stopku

Jihomoravský kraj chce dát na festival Divadelní svět Brno zamýšlený milion korun, peníze ovšem nelze použít na dvě kontroverzní hry uvedené v rámci festivalu. Novinářům v pondělí rozhodnutí rady tlumočil hejtman Bohumil Šimek (ANO). Rozhodnutí ještě musí schválit červnové zastupitelstvo.

Brno (Aktualizováno: 18:43 28. 5. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na třicet členů hnutí Slušní lidé vtrhlo na jeviště brněnského Divadla Husa na provázku. Protestovali proti inscenaci Naše násilí a vaše násilí.

Na třicet členů hnutí Slušní lidé vtrhlo na jeviště brněnského Divadla Husa na provázku. Protestovali proti inscenaci Naše násilí a vaše násilí. | Foto: Jan Tomandl | Zdroj: ČTK

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser už dřív řekl, že peníze z kraje lze použít na jiné hry festivalu. Obě zmíněné hry lze podle něj financovat třeba z dotace ministerstva kultury.

Šéfovi brněnského divadla připomnělo přerušení hry nástup fašismu. Kritizoval ‚liknavý‘ postup policie

Číst článek

Ve hře bylo i snížení podpory, k tomu ale kraj nesáhl. Dotace se tak nemůže vztahovat na hru Naše násilí a vaše násilí, kde v jedné z scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku nebo herečka vytahuje z přirození českou vlajku. Dále ani na hru Prokletí, ve které se například objeví socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem, ale také v ní herečka motorovou pilou porazí kříž.

'Ty dvě hry to nesplňují'

„V žádném případě se nejedná o cenzuru. Nic nezakazujeme ani nedoporučujeme, ale vzhledem k hospodaření s veřejnými prostředky bychom rádi podporovali projekty, které nerozdělují společnost nebo nevyvolávají negativní emoce. Jinak se koncept festivalu jeví jako dobrý, ty dvě hry to ale nesplňují,“ objasnil Šimek.

„Necítím se být oprávněná jako cenzor, ale hanobení státního symbolu mi přijde za hranou.“

Taťána Malá (náměstkyně, hnutí ANO)

Milionovou podporu festivalu jako celku by nedali oslovení zástupci většiny politických stran z koalice i opozice, vyjma klubu Zelených a Pirátů. Hlasování o podpoře festivalu jako celku by podle serveru Seznam Zprávy nepodpořili hejtmanovi náměstci Roman Hanák, Marek Šlapal (oba ČSSD) ani náměstkyně Taťána Malá (ANO) nebo opoziční Roman Celý (KDU-ČSL), Jiří Crha (ODS) a Jan Hrnčíř (SPD). Šlapal by stejně jako Malá festival podpořil za předpokladu vynětí obou her.

„Ať se hrají, pokud najdou publikum, ale za soukromé zdroje. Svoboda umění musí unést svobodu kritiky,“ uvedl Šlapal. „Necítím se být oprávněná jako cenzor, ale hanobení státního symbolu mi přijde za hranou,“ řekla Malá.

Obdobně se vyjádřil i bývalý hejtman Michal Hašek z ČSSD, který počin s vlajkou nazval jako hanobení. Dotaci celému festivalu by nepodpořil, po vynětí her ruku zvedne. Stejný krok udělá i Crha z ODS. Naopak podporu festivalu s hrami nebo bez nich nevyjádří podle Hrnčíře SPD.

'Ženské lůno není něco nečistého'

„Tu scénu nikdo z nás nemohl vidět, protože ti takzvaně Slušní lidé v tu chvíli byli na jevišti, vytvořili ten řetěz, a my jsme jen viděli, jak ta vlajka stoupá vzhůru,“ říká pro server iROZHLAS ředitel festivalu Glaser a vyjadřuje nesouhlas s kritikou.

„Vypráví to spíš o tom, jakým způsobem interpretujeme obrazy. Protože z ženského lůna jsme vzešli všichni. Doufal jsem, že doby, kdy bylo ženské lůno považováno za něco nečistého, skončily někdy ve středověku," říká. 

Glaser uvedl, že náklady na obě představení se u každého pohybují v jednotkách stovek tisíc korun. „Pokud s nimi mají zastupitelé kraje problém, nebude pro nás nic složitého je vyúčtovat z grantu ministerstva kultury, které nám dalo dva miliony korun,“ uvedl Glaser.

Protestující vtrhli na jeviště divadla v Brně. Nelíbila se jim inscenace se znásilněním muslimky Ježíšem

Číst článek

Obě inscenace režíroval chorvatský režisér Oliver Frljič. Prokletí se dotýká témat jako zneužívání dětí kněžími, umělé přerušení těhotenství nebo postavení žen ve společnosti. Čtvrteční představení se pokusila narušit skupina z radikálně pravicového hnutí Slušní lidé, která se snažila dostat do zamčeného sálu.

Naše násilí a vaše násilí přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí a nahlížení na oběti terorismu v Evropě a na Blízkém východě. Proti sobotnímu představení protestovalo několik skupin, členové Slušných lidí přerušili představení vstupem na jeviště. Musela to řešit policie.

Předpokládaný rozpočet festivalu je 11 až 12 milionů korun, řekl už dříve finanční ředitel Národního divadla Brno Martin Gerych. Podle něj příspěvek kraje už figuruje v rozpočtových plánech akce.

bar, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme