Babiš králem. Politická satira Červený Kukiš odradila sponzory, podle tvůrců je nadčasová

Nová inscenace vršovického divadla Mana se tváří jako pohádka, sama se ale prezentuje jako hororový zážitek. „Stal se prezidentem, koupil si noviny a železniční tratě. Vždycky si přál stát se králem, toho však v Česku nemají. Ale času má dost, můžete mu v tom pomoct i vy,“ prohlašuje ve hře vypravěč v přímém odkazu k vicepremiéru Andreji Babišovi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z inscenace Červený Kukiš

Z inscenace Červený Kukiš | Zdroj: ČTK

Scéna se rozjasňuje a na červeném trůnu sedí zády k hledišti muž v červeném kabátu s kapucí. Proti němu sedí na vozíku očividně nervózní muž v červených brýlích. Hlas režiséra ohlásí začátek televizního pořadu Otázky Václava Pukavce. Brýlatý moderátor uvede své „prudce inteligentní, jízlivé dotazy" s hostem Ondřejem Kukišem a doplní je komentářem: „Proč si k polévce nedat i trochu politického hnusu."

Satirická hra Červený Kukiš chce nastavit zrcadlo současné politické situaci, na paškál si proto vedle moderátora Václava Moravce bere i mluvčího „Vlčáčka", areál „Liščí noru" nebo mediální vydavatelství „Nasra".

Tvůrci inscenaci se během příprav setkali s odlivem sponzorů a mediálních partnerů. Podle autora námětu a scénáře Milana Deutsche přistupovaly ke hře s obavami i herečky.

„To, že je hra aktuální, potvrdila reakce potenciálních partnerů. Jeden divadelní pokus ukázal, jaký je tady průšvih v atmosféře ve společnosti, jaká je tu atmosféra strachu. Odklánějí se do nás sponzoři, bojí se média, nemůžeme inzerovat," uvedl pro ČTK Deutsch s tím, že proti souboru nikdo neútočil ani nevystupoval, jen se lidé bojí, že budou pod tlakem, když se s tím spojí.

„Tak naše reklama v tramvajích nebude. JCDecaux, firma, která vlastní reklamní plochy v Praze, nám napsala: 'Vaši divadelní hru podporovat reklamou nebudeme, je moc kontroverzní.' No vida, Babiš má dlouhé prsty a firmy se bojí, nebo na ně má přímý vliv. Takže – milí diváci – v tramvajích nás neuvidíte! SORRY JAKO! Ať žije cenzura," napsal herecký soubor na webové stránky svého představení.

Nadčasová hra

I když byla hra připravována už před několika měsíci, nebude se v ní po událostech současné vládní krize podle autorů nic upravovat. „Vtip je v tom, že není třeba to měnit. Je to napsané tak, že je to velmi nadčasové, jsou tam některé věci, z nichž jsme si dělali legraci, že jsou utopie a ony se přitom trošku i dějí," dodal pro ČTK Deutsch.

Červený Kukiš tak například předjímá svatbu Babiše se svou partnerkou, vybudování vlastní železnice nebo plány stát se premiérem, prezidentem a nejlépe i králem. Hra přitom končí varovným monologem vypravěče: „Času má dost, můžete mu v tom pomoci i vy."

Na rozdíl od nedávného kabaretu Ovčáček Čtveráček, který se inspiroval postavou hradního mluvčího, je Červený Kukiš podle tvůrců výrazně divadelnější. Ve hře se zpívá, tančí a promítá na malé kruhové plátno. Dějovou linii tak doplňují třeba písně Čerešně, Lásko má já stůňu nebo hit Československé Superstar Příběh nekončí.

Vedle Deutsche se v hlavních rolích představují Pavla Drtinová, Veronika Svozílková, Jakub Fišer nebo Josef Chytil. Režisérem inscenace je Ivo Šorman.

Premiéra proběhla ve čtvrtek 18. května, zatím jsou naplánované pouze další dvě reprízy. Podle tvůrců je ale velká šance, že se s Červeným Kukišem brzy vydají na zájezd. Zájem je údajně veliký.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme