Společenská satira i karikatura zbohatlíků. V divadle Kalich má premiéru hra Dvě noci na Karlštejně

Zbohatlík Boris si koupí Karlštejn, kde neřeší nic jiného než golf - do cesty se mu kromě nové manželky připlete třeba kosmonaut. Tak vypadá nová hra, kterou pro pražské divadlo Kalich napsal komediální autor Petr Kolečko. Hru plnou politické nekorektnosti, satirických narážek a golfu režíruje David Drábek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve hře Dvě noci na Karlštejně hraje (zleva) Lucie Benešová, Václav Kopta a Igor Chmela.

Ve hře Dvě noci na Karlštejně hraje (zleva) Lucie Benešová, Václav Kopta a Igor Chmela. | Foto: Divadlo Kalich

Na krátce střiženém trávníku golfového hřiště stojí s holemi v ruce čtyři postavy: zbohatlík, kosmonaut, dokonalá manželka a naivní snaživka. Rozehráli partii, ve které půjde o všechno. Vsadí partnerské vztahy, sen o letu do vesmíru i vlastní život.

Dvojice režiséra Davida Drábka a autora komedií Petra Kolečka navazuje na tři roky starou inscenaci Žena za pultem II. I tentokrát sázejí na současnou společenskou satiru - a ukazují absurditu zbohatlického světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve středu má premiéru hra Divadla Kalich Dvě noci na Karlštejně. Více si poslechněte v reportáži Kateřiny Svátkové.

„Skutečně myslím, že je to satyra hlavně na tyto kruhy a tyhle lidí, co si myslí, že na golfu se dá domluvit úplně všechno, cesta do vesmíru i nákup hradu, a pak samozřejmě na to, jak to deformuje vztahy. Podle mého názoru, když jste příliš bohatý, a nebo příliš chudý, tak jsou to věci, které vás deformují a zpodivňují vás v okolí. Minimálně proto, že to okolí tak trochu neví, jak se k vám chovat- Když jste velký žebrák, tak lidi by vás raději neviděli, vytěsnili, jako to bývá v Čechách se vším, co je problematické, když jde o chudobu nebo smrt a zdraví, tak nevědí, co s vámi. Stejně tak se začnou chovat k vám, když jste takhle bohatý, protože najednou ve vás vidí potenciál k vytěžení. Chtě, nechtě,“ řekl Radiožurnálu David Drábek.

Podle autora hry Petra Kolečka nejsou narážky na současnou politiku ve hře tím nejdůležitějším. „Mě osobně zase tolik politika nezajímá. Myslím, že hodně to tam posouvá do konkrétních narážek David Drábek. Pro mě to bylo spíš obecnější zamyšlení se nad nějakou golfovou kulturou mocných a bohatých a to, že se na golfu dá domluvit všechno. Proto je to posunuté do sci-fi roviny. Pak v druhé polovině už se z toho stane šílená fantasmagorie. Kromě toho, že by to měla být sranda, že si bohatí lidi dělají, co chtějí, a je to vyobrazení nějakého současného světa, takové divné,“ vysvětlil Kolečka.

Ostýchal se mluvit, dnes hraje velké role. 'V divadle je tma a na diváky nevidím,' říká Brousek ml.

Číst článek

Pro nesourodou čtveřici postav vybral režisér Igora Chmelu, Janu Bernáškovou, Lucii Benešovou a Václava Koptu. Jak říká David Drábek, herecké obsazení se měnilo do poslední chvíle.

„Jsem v tomhle velký fatalista. Moje zkušenost je z 99 procent, že se obsazení vycizeluje tak, jak má být. A to se tady stalo. Celé to zkoušení jsme si užili. Jsou to čtyři rozlítaní lidé, kteří mají diáře příšerné a podobně jako u předchozí spolupráce, když jsem viděl diář Jiřího Lábuse a teď vidím diář Václava Kopty, to jsou lidi, kteří máte pocit, že mají vynález Hermiony Grangerové, že můžou být na dvou místech najednou, a přesto zkoušky byly plné vitality, radosti a netlačení časem a myslím, že to báječně vyšlo. Chemie je samozřejmě zásadní a tu si pochvaluju možná skoro ze všeho nejvíc,“ dodal Drábek. Dvě noci na Karlštejně se po premiéře do divadla Kalich vrátí 19. října.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme