Zemřel Stanley Donen, režisér slavného muzikálu Zpívání v dešti podlehl v 94 letech infarktu

Ve věku 94 let zemřel Stanley Donen, někdejší tanečník a režisér nejznámějších hollywoodských muzikálů, jakými jsou například Zpívání v dešti (1952). S odvoláním na umělcovu rodinu o tom v sobotu informovala americká média. Donen, který v roce 1998 na udílení filmových cen Oscar dostal ocenění za celoživotní dílo, zemřel ve čtvrtek v New Yorku, když podlehl infarktu.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 94 let zemřel Stanley Donen, někdejší tanečník a režisér nejznámějších hollywoodských muzikálů, jakými jsou například Zpívání v dešti

Ve věku 94 let zemřel Stanley Donen, někdejší tanečník a režisér nejznámějších hollywoodských muzikálů, jakými jsou například Zpívání v dešti | Zdroj: Reuters

Donen se narodil 13. dubna 1924 v Columbii v Jižní Karolíně. Tanci se začal věnovat, když viděl Ginger Rogersovou a Fred Astaira tančit ve filmu Letíme do Ria (1933). V šestnácti letech dokončil střední školu a odjel do New Yorku, kde byl obsazen v muzikálu Přítel Joey.

Mexický herec z filmu Roma nedostal vízum do USA, možná se nepodívá na Oscary

Číst článek

Hlavní roli v něm ztvárnil Gene Kelly, který se s Donenem rychle spřátelil a začali spolu vymýšlet choreografii k jinému muzikálu.

Muzikál Zpívání v dešti Donen režíroval s Genem Kellym. K jeho dalším muzikálům patří také například Sedm nevěst pro sedm bratrů (1954) a Ve městě (1949).

Dvě desítky filmů

Celkem Donen režíroval více než dvě desítky filmů, ne všechny se ale setkaly s úspěchem, příkladem jsou jeho poslední dva filmy, a to sci-fi snímek Saturn 3 (1980) s Farrah Fawcettovou a Za to může Rio (1984) s Michalem Cainem.

Za svůj život se Donen pětkrát oženil. Jeho první manželka si po rozvodu vzala Kellyho. Další z Donenových žen byla herečka Yvette Mimieuxová. Později udržoval režisér dlouhodobý vztah se scénáristkou a režisérkou Elaine Mayovou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme