Nová opona i zázemí pro umělce. Tříletá rekonstrukce skončila, Státní opera otevře v lednu

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze, která stála 1,3 miliardy korun a trvala necelé tři roky, je u konce. Po kolaudaci, která začala 5. prosince, nyní Národní divadlo oficiálně převezme stavbu od stavební firmy Hochtief CZ a do nových prostor se začnou stěhovat umělci. Státní opera se otevře na začátku ledna.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní opera v Praze

Státní opera v Praze | Zdroj: Národní divadlo

„K předání stavby od zhotovitele zpět Národnímu divadlu dojde až po doručení rozhodnutí o kolaudaci. To předpokládáme v nejbližších pracovních dnech,“ řekl v neděli mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Původně mělo divadlo převzít stavbu v neděli, avšak vzhledem k tomu, že není pracovní den, stane se tak podle něho formálně až po víkendu po doručení o kolaudaci do datové schránky.

Státní opera se po rekonstrukci otevře v lednu, v nové sezoně uvede šest premiér

Číst článek

Státní opera se slavnostně otevře 5. ledna, přesně 132 let od svého prvního otevření. Zahajovací operní koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis provede diváky po historii čtyř zdejších operních souborů.

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun, cena ale vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Důvodem byla hlavně změna technologie jevištní točny za 115 milionů a rekonstrukce vzduchotechniky.

Během kolaudace stavaři předložili dokumenty například o revizi elektroinstalace, kontrolní zprávy o funkčnosti výtahů a technologických celků, dokumentaci o měření hluku v interiéru a exteriéru, revizi hromosvodů, rozbor vody či protokol z topné a tlakové zkoušky. Kontrolována byla i bezpečnostní opatření, protipožární zařízení či únikové východy. Ke stavbě se vyjádřili také zástupci hygienické stanice či památkové péče.

Unikátní 360° pohled do útrob Státní opery. Takhle už ji neuvidíte, změní ji rekonstrukce

Číst článek

„Vše probíhá dobře. Ještě v pondělí proběhnou technické zkoušky, pokud víme, tak poslední, a potom bychom měli dostat obratem všechny doklady,“ řekl Rozhlasu o kolaudaci ředitel Národního divadla Jan Burian.

Otevře Beethoven a Puccini

Historická budova byla postavená na konci 19. století jako Nové německé divadlo. Státní opera je považována za jeden z nejkrásnějších operních domů v Evropě s vynikající akustikou a bohatou malířskou a sochařskou výzdobou.

Komplexnější opravou prošla budova naposledy na přelomu 60. a 70. let minulého století. Při nynější generální rekonstrukci, která začala v březnu 2017, dostala například nové jevištní technologie či moderní zkušebny. Opravou prošly baletní, orchestrální i sborový sál a zázemí umělců. Přibyla křesla, která nyní obsahují individuální titulkovací zařízení, nová bude i opona.

Po slavnostním otevření se v lednu do Státní opery vrátí v novém obsazení oblíbená inscenace z loňského roku Fidelio či opera Madama Butterfly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme