Tichý člověk, skvělý vypravěč, vzpomíná na Jana Třísku jeho herecký kolega Jan Hrušínský

Herec a ředitel pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský mluví o Janu Třískovi jako o skvělém vypravěči s překypující energií. V rozhovoru pro Radiožurnál zmiňuje, že pro něj byl ukázkou toho, čeho je herec schopen, je-li skutečný profík. Tříska ve v sobotu vážně zranil při pádu z Karlova mostu, svým zraněním pak v noci na pondělí podlehl. Bylo mu 80 let.

Tento článek je více než rok starý.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Tříska s Janem Hrušínským ve hře Kumšt v Divadle Na Jezerce

Jan Tříska s Janem Hrušínským ve hře Kumšt v Divadle Na Jezerce | Foto: Divadlo Na Jezerce

Vy sám tvrdíte, že Jan Tříska byl už od dětství vaším vzorem. Vzpomínek na něj budete mít asi hodně. Je ale nějaká, na kterou určitě nezapomenete?
Určitě je jedna, která svědčí o jeho profesionalitě. Já jsem jako malý kluk s ním měl možnost hrát v Národním divadle ve hře Měsíc na vsi. V den, kdy inscenace měla premiéru, tak Jan Tříska havaroval s autem cestou z Barrandova z natáčení.

Zlomená tyč od volantu se mu zabodla do krku. On nezrušil tu večerní premiéru, nechal se přivézt sanitkou do divadla a celé představení odehrál, přestože na něj v zákulisí čekali lékaři a v průběhu inscenace mu dávali injekce. Na mě to tehdy obrovsky zapůsobilo – čeho je herec schopen, je-li skutečný profík.

Smrt herce Třísky byla nešťastná náhoda, oznámila policie. Vyzývá svědky s fotkami, aby se přihlásili

Číst článek

A to Jan Tříska byl. Mně se o tom těžko mluví, já tady sedím a brečím a nemůžu se vůbec smířit s tím, že už není mezi námi. My jsme spolu hráli asi šest v let v Divadle Na Jezerce v představení Kumšt, odehráli jsme přes 220 repríz a zažili jsme spoustu nádherných věcí. Hrozně mi chybí a připadá mi to celé neuvěřitelné.

'Cítil se už jako Američan'

Jan Tříska působil jako energický člověk - tak o něm mluví i mnozí jeho kolegové. Také jste ho tak vnímal?
On byl poměrně tichý člověk, i přestože byl skvělý vypravěč. Poslouchat jeho historky, ať už se týkaly jakéhokoli tématu, tak bylo zážitkem. Ale určitě energií překypoval. O něm je známo, že v pět hodin ráno chodil běhat – v podstatě za každého počasí, kdykoliv, každý den, kdekoliv na světě. Měl to jako doping, jako drogu, možná ho to nastartovalo. Mohl tu být, myslím, ještě o 10 let déle, při jeho životosprávě a kondici.

V posledních letech se Jan Tříska vracel do Česka ze Spojených států čím dál častěji. Chyběla mu Praha? Mluvili jste spolu o tom?
Myslím, že měl Prahu hrozně rád, ale řekl bych, že už se cítil Američanem. Žil s problémy a radostmi Ameriky, jak kulturně, tak politicky. Myslím, že bychom neměli jen tak lehce přejít, že to byli komunisté, kteří ho odtud vyhnali a že před nimi utekl.

Je to neodpustitelná věc. To, co provedli nejen Třískovi, ale lidem po celém světě. Lidé by si to měli uvědomit, až půjdou k volbám. To bolševici nás zbavili takového člověka, jako byl Jan Tříska.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme