Studenti práv v rámci festivalu Mene Tekel opět hrají politické procesy. Jako ten s generálem Sedláčkem

Už podesáté byla v sobotu součástí festivalu proti totalitě a násilí Mene Tekel rekonstrukce politického procesu. Soudce, žalobce i odsouzené ztvárnili v budově Vrchního soudu studenti a absolventi pražských práv. Tentokrát se soustředili na proces s generálem Tomášem Sedláčkem, hrdinou protinacistického odboje, kterému hrozil trest smrti za údajnou špionáž a velezradu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražští studenti práv jako postavy z vykonstruovaných politických procesů z 50. let

Pražští studenti práv jako postavy z vykonstruovaných politických procesů z 50. let | Zdroj: ČTK

Tomáš Sedláček se narodil do vojenské rodiny. Ve druhé světové válce bojoval proti nacistům ve Francii, Velké Británii, Sovětském svazu a nakonec i během Slovenského národního povstání. Prošel těmi nejtěžšími bitvami.

Mene Tekel přináší obrázky z terezínského ghetta i rekonstrukci politického procesu

Číst článek

„Generál Sedláček byl jeden z největších hrdinů odboje. Byl to člověk velice ctěný a uznávaný,“ říká Jan Řeřicha, ředitel festivalu Mene Tekel a režisér představení.

„Komunisté se potřebovali zbavit silných osobností a dosadit si tam svoje, a on protestoval proti tehdejší společnosti totalitní. Měl být odsouzen k trestu smrti, který mu byl v uvozovkách zmírněn na doživotí,“ dodal Řeřicha.

Soudce i odsouzené si zahráli studenti a absolventi pražských práv. Prokurátora, který požadoval pro Sedláčka smrt, představoval Daniel Slanina.

Do výtvarné soutěže festivalu Mene Tekel poslaly děti na 800 prací

Číst článek

„Já už jsem hrál prokurátora loni, a asi jsem se osvědčil. Na youtube jsou záznamy těch průvodních procesů, a já jsem chytil tu jeho dikci. Zejména v dnešní době si spousta lidí neumí představit, jak to tenrát fungovalo, a trošku se na to zapomíná,“ řekl Radiožurnálu Slanina.

Na představení se přišli podívat také pamětníci politických procesů, třeba František Teplý, kterému je 88 let.

„Já už jsem tady jednou byl, tak jsem se přišel podívat zase. Mně tady přiřkli 14 let trestu. Chodím na střední školy, vyprávět o zločinech komunismu,“ vysvětluje Teplý.

Tomáš Sedláček nakonec ve vězení a lágrech strávil devět let a po propuštění pracoval jako skladník. V 90. letech byl rehabilitován a dočkal se i hodnosti armádního generála.

Lucie Kocurová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme