Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci Václav Postránecký

Ve věku 75 let zemřel v úterý večer po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Uvedl to mluvčí Činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Postránecký byl dlouholetým členem činoherního souboru první české scény, věnoval se dabingu a známý je z mnoha filmových a televizních rolí. Diváci ho znají z filmových pohádek či oblíbených televizních seriálů, například Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto nebo Četnické humoresky.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 12:05 8. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Postránecký

Václav Postránecký | Foto: Šulová Kateřina | Zdroj: ČTK

„Václav Postránecký v úterý 7. května ve 22.40 v kruhu nejbližší rodiny podlehl dlouhému statečnému souboji se zákeřnou nemocí,“ uvedl mluvčí.

Státní opera se po rekonstrukci otevře v lednu, v nové sezoně uvede šest premiér

Číst článek

V divadle působil oblíbený herec už od počátku 60. let. Prošel několika scénami, v letech 1969 až 1978 působil v činoherním souboru Městských divadel pražských a od začátku roku 1979 byl členem činohry Národního divadla.

„Václav patřil po celý svůj život k předním českým hercům s obrovským smyslem pro komedii i pro dramatické cítění. Je to pro všechny velká ztráta,“ řekl Radiožurnálu ředitel Národního divadla Jan Burian.

Výrazně se uplatnil i u filmu a v televizi. Hrál například jednoho ze tří otců v divácky nejoblíbenější komedii 20. století S tebou mě baví svět, milovníka života a krásných žen Karla Zajíčka ve filmu Konto separato, dědečka ve snímku Jak se krotí krokodýli či vinaře v komediích Bobule a 2Bobule.

Vedle herectví se věnoval také dabingu a režii a rovněž vyučoval. V letech 2005 až 2011 byl prezidentem Herecké asociace, která udílí Ceny Thálie.

Zuzana Šťastná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme