Chramostová o roce 1968 v posledním rozhovoru pro Radiožurnál: Ani jsme nestihli mít strach

Ve věku 92 let zemřela v neděli ráno herečka a disidentka Vlasta Chramostová. Naposledy byla hostem Českého rozhlasu v roce 2013, kdy s ní ve velkém rozhovoru mluvila Lucie Výborná. Společně s jejím dnes už zesnulým manželem a kameramanem Stanislavem Milotou vzpomínali například na situaci po srpnovém vpádu Varšavských vojsk. Poslechněte si celý rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Doporučujeme Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Najednou jsme se vzbudili, protože byl rachot. Už ve dvě hodiny v noci z dvacátého na jednadvacátého srpna. Já jsem to bohužel znala z Brna, a když ve Vídni startovala bombardovací letadla, a pak přijížděla nad Brno, tak to bylo podobné,“ říkala Chramostová v rozhovoru k událostem v srpnu 1968.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s herečkou Vlastou Chramostovou a kameramanem Stanislavem Milotou z roku 2013

„Máme opravdu štěstí, že žijeme,“ přerušil tehdy Chramostovou její manžel a kameraman Stanislav Milota.

Manželská dvojice vypráví o svých zážitcích z noci, ve které do Česka vpadla vojska Varšavské smlouvy. Pár tehdy bydlel za Národním muzeem, tedy v centru dění.

„Vstávej, musíme ven budit lidi,“ říkal tehdy Milota známé české divadelní herečce. „A sedli jsme do auta a začali jsme troubit,“ pokračoval. „Standa už vůbec nesundal ruku z klaksonu,“ doplnila ho Chramostová.

Rozhovor na Radiožurnálu

Celý rozhovor také mimořádně zařadí do vysílání Český rozhlas Radiožurnál. Poslechnout si ho můžete od 17 hodin.

Poté jim došlo, že by měli udělat něco víc. Milota tedy odjel do barrandovských studií, kde vzal kameru, se kterou v té době natáčel snímek Juraje Herze Spalovač mrtvol. „Točil jsem už okolo osmé hodiny,“ vyprávěl Milota dál. „Byla tam skvělá atmosféra. Lidé mě zvedali za nohy, abych mohl natáčet,“ doplnil.

Herečka Vlasta Chramostová zemřela v neděli ve věku 92 let. Byla jednou z nejvýraznějších osobností pražského Divadla na Vinohradech. Kromě herectví působila i v disentu a jako jedna z prvních podepsala Chartu 77. Nejvíc filmů natočila v 50. a 60. letech, například Spalovače mrtvol.

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme