Divadlo Vosto5, Kino Pilotů a orchestr Collegium 1704. V pražských Vršovicích se otevřel biograf Vzlet

Před sto lety se poprvé otevřel sokolský biograf Vzlet ve Vršovicích. Po hvězdném období a hojně navštěvovaných představeních ale kino upadalo a v posledních letech zelo prázdnotou. To se od úterý mění. Radnice Prahy 10 budovu zrekonstruovala a nyní slavnostně otevírá.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino Vzlet v pražských Vršovicích

Kino Vzlet v pražských Vršovicích | Foto: Jaroslav Hroch | Zdroj: Český rozhlas

Program v nově zrekonstruované budově biografu Vzlet by měl být pestrý. Provozují jej totiž tři kulturní organizace - divadlo Vosto5, vršovické Kino Pilotů a barokní orchestr Collegium 1704. Lidé se tak můžou těšit na koncerty vážné hudby, na promítání, besedy, divadlo, ale třeba i vernisáže.

Podle nového ředitele Vzletu Petra Prokopa je ambicí, aby kulturní centrum sloužilo pro celou Prahu a mělo i přesah do zahraničí, ale zároveň aby se zde mohli potkávat lidé z Vršovic a stalo se tak komunitním.

Vzlet budou provozovat společně barokní orchestr Collegium 1704, divadlo Vosto5 a Kino Pilotů. Takže program bude hodně bohatý. Tohle je třeba sál, původně biografu, kde je i křídlové promítací plátno z roku 1923. Sál má dobrou akustiku a orchestr zde i nahrává...⤵️

11:26 – 31. 08. 2021

1

První zářijový týden bude seznamovací. Třeba v pátek bude den s Collegiem 1704. V šest hodin večer vše odstartuje uvítací drink a poté začne koncert. V sobotu je to pak podobné, akorát se návštěvníci můžou seznámit s divadlem Vosto5 a v neděli je naplánovaná přednáška českého investigativního novináře, který pracoval pro americkou CNN, Tomáše Etzlera o Číně.

V podkroví je pak sál pro umělou realitu, kde bude působit služba Brejlando. Ta zprostředkovává divadelní zážitek právě skrze umělou realitu.

Půdní prostory má Brejlando. Zprostředkovávají divadlo skrze virtuální realitu. Při pandemii rozváželi VR brýle přes Bolt apod. Teď si je můžete sami vyzvednout a díky tomu to je i levnější.⤵️

11:26 – 31. 08. 2021

1

Tak rozsáhlý program je možný díky tomu, že budova má dvě nadzemní patra. V přízemí je kavárna, která začala fungovat už během léta, takže sem chodili místní na pivo nebo na kávu.

Teď se otevírá i multifunkční sál v patře. Ten je zajímavý, protože jeho součástí je i funkční historické křídové promítací plátno z roku 1923. Celková kapacita je 500 míst k sezení.

A součástí Vzletu je i galerie, kavárna a další prostory. Budova právě letos slaví krásně kulaté 100leté narozeniny 🥳⤴️

11:26 – 31. 08. 2021

Budova Vzletu byla od 70. let skladem filmového archivu. Po revoluci připadlo kino hlavnímu městu. V roce 2002 zdevastovanou prvorepublikovou budovu předal magistrát Praze 10. Jenže radnice si s budovou nevěděla rady a nakonec ji v roce 2007 pronajala zadarmo architektovi Michaelu Klangovi. Ten ji měl zrekonstruovat, ale došly mu peníze.

Po dalších peripetiích se nakonec podařilo radnici zajistit finance ze svého rozpočtu a za 30 milionů budovu zrekonstruovat.

Jaroslav Hroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme