Ve věku 81 let zemřel režisér Zdeněk Kaloč, spjatý s činohrou Národního divadla Brno

Zemřel režisér a dramatik Zdeněk Kaloč, po desítky let spjatý zejména s činohrou Národního divadla Brno. Bylo mu 81 let, patřil k držitelům Ceny města Brna. Informaci Českého rozhlasu potvrdila mluvčí činohry Gabriela Kodysová. Divadlo podle ní vyvěsí černý prapor.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadelní režisér Zdeněk Kaloč na archivním snímku

Divadelní režisér Zdeněk Kaloč na archivním snímku | Foto: Monika Tomášková | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Kaloč proslul invencí i detailní prací s textem a herci. Nepolevil ani v 70 letech, kdy hru Shirley Valentine zkoušel se Simonou Stašovou až osm hodin denně. V rozhovoru na pro Český rozhlas Dvojka v srpnu 2019 přiznal, že se proti jeho metodám herci někdy i bouřili.

„V zákulisí někteří nadávali. Mrzelo mě to. Ale pak jsem zjistil, že se vždycky zlobí jen ti míň talentovaní. Nikdy to neudělala skutečná hvězda,“ přibližoval. „V životě je podstatné nelhat lidem, i když by ta chvála potěšila. Protože každý rád slyší chválu, jenomže když to není pravda, ubližuju.“

Nechci lidi naštvat. Chci je vyprovokovat k přemýšlení, říká režisér Michal Hába

Číst článek

Rodák z Ostravy vyrůstal ve Frýdku-Místku, vystudoval DAMU v Praze. V roce 1961 nastoupil do svého prvního angažmá v tehdejším Divadle Julia Fučíka na brněnském výstavišti. V polovině 60. let zakotvil v Mahenově činohře, která je dnes součástí Národního divadla Brno.

Kaloč často inscenoval ruské autory, třeba Čechova, Gogola a Dostojevského. Věnoval se i českému klasickému repertoáru, například dílu Gabriely Preissové, a soudobým hrám. Teatrologové připomínají také jeho inscenace her Williama Shakespeara, například Hamleta.

Kromě domovské scény v Brně režíroval Kaloč také v Praze, třeba v Divadle na Vinohradech, Ostravě, Plzni, ale i v zahraničí. Hru bratří Čapků Ze života hmyzu inscenoval v Oslu, Haškova Švejka ve Voroněži. Působil také jako operní režisér, známé jsou jeho inscenace oper Leoše Janáčka. Pracoval i pro televizi.

Jeho poslední režií byl podle databáze Divadelního ústavu Garderobiér v Plzni s premiérou v roce 2013. V brněnském Národním divadle naposledy režíroval v roce 2011 představení Kouzelná noc a Letní den, složené ze dvou textů Slawomira Mrožka.

Syn Zdeňka Kaloče David je herec, dlouholetý člen souboru Národního divadla Brno.

Jitka Novotná, Rostislav Taud, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme