Svěrák: Do města jsme se zamilovali a uzavřeli s ním manželství. V Jevíčku zahrálo divadlo Járy Cimrmana

Poprvé do Jevíčka přijeli v roce 2004. Městečko na pomezí Čech a Moravy si herci z Divadla Járy Cimrmana oblíbili natolik, že žádný rok nemůže chybět v plánu zájezdů. V sobotu večer sehráli v městečku na Malé Hané legendární hru Vyšetřování ztráty třídní knihy. Jevíčko se tak stalo nejmenším městem v republice, kde známý soubor už odehrál kompletní repertoár.

Tento článek je více než rok starý.

Jevíčko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Járy Cimrmana slaví 50 let od uvedení hry Akt

Soubor Divadla Járy Cimrmana během jedné z repríz hry Akt | Zdroj: Profimedia

Písní Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka Jevíčko a recitací básně Ažmilid začaly oslavy takzvané Jevíčské patnáctky. Sešli se na nich všichni, kdo přišli na sobotní představení divadla Járy Cimrmana. Soubor hrál ve městě už podvacáté a právě v tento květnový večer sehrál jedinou, patnáctou hru, kterou diváci v tomto městě ještě neviděli.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jevíčku zahrálo divadlo Járy Cimrmana

„Pane řediteli, nerad to říkám, ale musím si postěžovat,“ zní z jeviště hlas jednoho z herců. Druhý mu rázem odpovídá: „Ale ale, to je mi pěkné“. „Učí se dobře – to nemohu říct,“ pokračuje dialog a z hlediště zní hlasitý smích.

Při té příležitosti na fasádě hotelu, v jehož sále herci hrají, odhalili Cimrmanův památník. „I když už jsme na Jevíčskou patnáctku měli políčeno loni, tak se představení kvůli covidu nepodařilo a bylo zde náhradní představení. Letos se to ale už povedlo,“ připomíná místní pořadatel a cimrmanovský nadšenec Roman Müller. Nejen díky němu si soubor město oblíbil, říká Zdeněk Svěrák.

„Mně bylo Jevíčko sympatické už od dětství, a to svým názvem. Připadalo mi jako pohádkové městečko, kam bych jednou chtěl. Jevíčko a divadlo Járy Cimrmana – my jsme se do sebe zamilovali,“ vysvětluje dramatik, herec a šéf divadelního souboru.

Před patnácti lety divadlo s městem dokonce uzavřelo manželský svazek. „Nevím, kdo byl ženich a kdo nevěsta, ale tento pár se rozhodl, že si ponechá svá jména za svobodna,“ pokračuje se smíchem v hlase Svěrák.

Jevíčko je sympatické i herci a zakládajícímu členovi souboru Miloňovi Čepelkovi. „V Jevíčku hraju samozřejmě rád, protože tady se nejen hraje, tady se i přátelí, a to je ono,“ říká. Nejen on doufá, že s některou z dalších čtrnácti her, kterou má cimrmanovský soubor v repertoáru, dorazí do Jevíčka i příští rok.

Nejmenším městem v Česku, kde Divadlo Járy Cimrmana sehrálo kompletní repertoár, je od večera Jevíčko. Vysílali jsme odtud včera i živě v 18.40 na @Radiožurnál se Zdeňkem Svěrákem. O Jevíčské patnáctce i ráno na @Radiožurnál. @Český rozhlas

02:39 – 22. 05. 2022

21

Tomáš Maleček, kth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme