Zemřel Jaroslav Weigel. Dlouholetému členovi Divadla Járy Cimrmana bylo 88 let

Ve čtvrtek nad ránem zemřel ve střešovické nemocnici po dlouhé nemoci grafik, malíř, scénograf a herec Jaroslav Weigel. Radiožurnálu to potvrdil jeho dlouholetý kolega Zdeněk Svěrák. Dlouholetému členovi Divadla Járy Cimrmana bylo 88 let.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 12:16 5. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Weigel hrál například pana Žílu ve hře Akt.

Jaroslav Weigel hrál například pana Žílu ve hře Akt. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jaroslav Weigel působil v dnes již legendárním souboru od roku 1970, a to nejen jako herec, ale také jako výtvarník kostýmů a scénograf. V divadle pak začínal jako grafik a jeho plakátům vtiskl typickou podobu odkazující k secesi.

„Povahou to byl takový šlechtic, gentleman, chováním, kamarádstvím, v tomhle nám byl vzorem,“ vzpomněl na svého dlouholetého souputníka Svěrák. „Je to pro nás velká ztráta, i když jsme ji čekali.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Jaroslavem Weigelem z ledna 2017.

Rodák z Rychnova nad Kněžnou vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a posléze dělal výtvarného redaktora různých časopisů. Například v časopise Mladý svět, kde se věnoval hlavně ilustracím a kreslenému humoru.

„Začínal s naším divadlem spolupracovat hned od začátku jako grafik všech jeho tiskovin, plakátů, programů a tak dále. On vtiskl tomu našemu přihlášení se do veřejnosti takový ten secesní duch,“ připomněl Svěrák.

Důležité je, aby nebylo znát, že stárneme, říká Svěrák. Divadlo Járy Cimrmana zahájilo 53. sezonu

Číst článek

Coby herec vstoupil do Divadla Járy Cimrmana rolí továrníka Bierhanzla ve hře Vražda v salonním coupé. Postupně se objevoval ve všech hrách divadla, uvedla ČTK. Autorem výpravy a kostýmů všech inscenací divadla byl Weigel od uvedení hry Němý Bobeš.

Kromě divadla spolupracoval Weigel se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem na několika filmech. Ve spíše epizodních rolích se objevil například v Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero! nebo Vrchní, prchni!.

Spolu s malířem a kreslířem Kájou Saudkem v 70. letech vytvořil komiks Lips Tullian.

Radiožurnál ve čtvrtek v 19:00 odvysílá mimořádně půlhodinový rozhovor s Jaroslavem Weigelem z ledna 2017.

zit Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme