Zemřel zpěvák René Tuček, někdejší hvězda brněnské a pražské opery

Ve věku 81 let zemřel v sobotu v Mariánských Lázních významný český barytonista, operní pěvec a pedagog René Tuček. Ztvárnil řadu velkých rolí, mimo jiné Mefista, Figara či Escamilla. O pěvcově úmrtí informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Informace o posledním rozloučení se zesnulým sdělí pozůstalí později.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

René Tuček v Mozartově opeře Figarova svatba.

René Tuček v Mozartově opeře Figarova svatba. | Foto: Národní divadlo | Zdroj: archiv

Během kariéry držitel ceny Thálie za celoživotní mistrovství Tuček ztvárnil řadu velkých rolí v brněnské opeře i pražském Národním divadle, kde se v roce 1970 uvedl jako Andrej Bolkonskij v legendárním nastudování Vojny a míru. Tuček se také často objevoval v televizi a dlouhá léta působil jako pedagog na HAMU, věnoval se i talentovaným dětem.

Fellini mě poprvé oslovil kvůli natáčení reklamy, vzpomíná oscarový skladatel Piovani

Číst článek

Svým žákům, mezi které patří například Alžběta Poláčková, Richard Haan, Josef Moravec, Jiří Hájek, Pavel Vančura, Eliška Weisová, Anna Klamo a další, vštěpoval mimo jiné i to, že pro pěvce je na jevišti důležitá fyzická kondice.

Tuček se narodil 8. ledna 1936 v Praze. Jeho otec bojoval a padl za války ve Francii, a mladý René měl proto pošramocený kádrový profil a nesměl studovat ani na středních školách. Po základní škole se proto vyučil v Sokolově horníkem a fáral až do osmnácti. Zpěv studoval soukromě u profesorky Marie Gärtnerové a i díky zkušenostem od ochotníků absolvoval úspěšně konkurz do sboru plzeňské opery. Poté působil v opeře v Českých Budějovicích a od roku 1960 v Brně.

Jako pedagog na pražské akademii vychoval řadu úspěšných pěvců, v roce 2001 byl jmenován profesorem. Za svůj život obdržel Tuček celou řadu významných domácích i zahraničních uměleckých ocenění. Loni byla u příležitosti oslav jeho osmdesátin pokřtěna vzpomínková kniha René Tuček: Sex v hlase.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme