Zemřela herečka, profesorka JAMU a signatářka Charty 77 Nika Brettschneiderová

Ve Vídni zemřela ve věku 72 let česká herečka a profesorka brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Nika Brettschneiderová. Žena, která v roce 1973 absolvovala na stejné škole herectví a hrála ve Studiu Ypsilon, Huse na provázku a HaDivadle. V roce 1977 ji komunistický režim donutil vystěhovat se jako signatářku Charty 77 do Rakouska, kde s manželem Ludvíkem Kavínem založila Theater Brett.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nika Brettschneiderová

Nika Brettschneiderová | Zdroj: Česká televize

O úmrtí informovalo na svém webu brněnské divadlo Husa na provázku.

Podepsání Charty bylo pro Brettschneiderovou přirozené. „Člověk to prostě podepsat musel. To bylo naprosto přirozené,“ řekla v dokumentárním cyklu České televize o životních osudech signatářů. Ihned po podpisu byla vyhozena z divadla a manžel ze zaměstnání ve Vítkovických železárnách.

Zemřel herec Bořivoj Penc. Členovi Divadla Járy Cimrmana bylo 82 let

Číst článek

Společně se rozhodli pro politický azyl, který chartistům nabídl rakouský kancléř Bruno Kreisky, v té době měli malého syna Jakuba.

„Odjížděli jsme s tím, že zkusíme dělat divadlo,“ vzpomínala. S sebou si vezli dvě hry, knihy, gramofonové desky a křeslo. Jejich divadlo dlouhá léta kočovalo s vystoupeními po Evropě a nakonec našlo svou stálou scénu ve Vídni.

Brettschneiderová v něm hrála, režírovala a na některých hrách se autorsky podílela. V roce 1981 obdržela Kainzovu cenu za herecký výkon. Počínaje rokem 1979 vedla množství dlouhodobých i krátkodobých divadelních dílen v Rakousku, Švýcarsku, Německu, Francii a v USA.

Po roce 1989 se vrátila i do Československa a od roku 1990 učila na JAMU hereckou a pohybovou výchovu. V roce 1997 se habilitovala na divadelní fakultě, kde se stala vedoucí ateliéru herecké výchovy. V roce 2007 byla jmenovaná profesorkou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme