Sboristé z Národního divadla jsou ve stávkové pohotovosti, mají podporu odborů

Zhruba šedesátka sboristů Národního divadla (ND) v Praze vyhlásila stávkovou pohotovost a nevylučuje ani stávku. Důvodem protestu je neúspěšné kolektivní vyjednávání, nerovné pracovní podmínky a také to, že s nimi ředitel Jan Burian nekomunikuje ohledně koncepce Národního divadla.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní opera v Praze, před rekonstrukcí

Státní opera v Praze, před rekonstrukcí | Foto: Filip Jandourek

"V kolektivních souborech, jako je orchestr a sbor, panují nerovné pracovní podmínky například v odměňování. Snažíme se docílit dosažení jasného řádu a jasných podmínek pro všechny," vysvětluje dpro Radiožurnál důvody stávkové pohotovosti Jakub Hrubý, předseda ZO Unie profesionálních zpěváků ČR. "Stávková pohotovost je vyhlášena na dobu do 20. června 2017, poté bude rozhodnuto o dalším postupu a případném vyhlášení stávky," dodal.

"Mají tabulkové platy a ty jsou samozřejmě nízké, my na to upozorňujeme dlouhodobě. Zádrhel je, že vedení té odborové organizace požaduje maximálně 30 výkonů včetně zkoušek do měsíce. To není možné, protože třeba Státní opera hraje přes dvacet představení a každý den zkouší. To bychom museli mít dvojnásobný sbor," přibližuje další důvody nespokojenosti sboristů ředitel ND Jan Burian.

V Národním divadle působí celkem osm odborových organizací a vedení musí jednat s každou individuálně, protože dohromady nevytvořily společnou odborovou radu. Uzavírá osm kolektivních smluv, které se skládají ze společné části a profesních příloh pro jednotlivé umělecké profese. Předseda odborové organizace činoherců Jiří Štěpnička Radiožurnálu řekl, že jde o akci kolegů sboristů, nikoli jejich.

„Jednání se protahují jen s Unií profesionálních zpěváků, která zastupuje operní sbor. Vedení Národního divadla však nemůže akceptovat návrh profesní přílohy kolektivní smlouvy, který by byl v rozporu s platnými právními předpisy, jak tomu bylo v minulosti," uvedl pro Radiožurnál tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Stávkové pohotovosti vedení nerozumí

"Vyhlášení stávkové pohotovosti sboru tedy nerozumíme, neboť většina problémů týkající se 90% zaměstnanců Národního divadla je dávno vyřešena," dodal s tím, že se sborem je divadlo připraveno dál trpělivě jednat.

Podporu sboristům podle Hrubého vyjádřily i další soubory opery ND. Dodal, že atmosféra v divadle je už natolik neúnosná, že se rozhodli vyhlásit stávkovou pohotovost jako krajní prostředek, jak zahájit komunikaci s Burianem. Vadí jim také to, že ředitel předložil koncepci Národního divadla ministrovi kultury, aniž tento zásadní dokument předtím projednal s odborovými organizacemi.

Michaela Vetešková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme