Začínají Dny evropského dědictví. Pořadatelé otevřou 800 běžně nepřístupných památek

Kolem 800 běžně nepřístupných památek, objektů a prostorů v mnoha českých městech mohou od soboty 7. září do neděle 15. září vidět návštěvníci Dnů evropského dědictví. Národní zahájení se uskuteční v Litomyšli na Svitavsku od 10.00 a doprovodný program bude pokračovat celý víkend.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Litomyšl a přilehlý pivovar

Zámek Litomyšl a přilehlý pivovar | Foto: Václav Žmolík

Hlavní akce se uskuteční v areálu litomyšlského zámku, který letos oslaví 20. výročí zápisu na seznam památek UNESCO. Slavnostní zahájení spojené s udělováním titulů Nositel tradic lidových řemesel se uskuteční na prvním zámeckém nádvoří od 10.00.

Obavy i splněný sen. Krušnohoří se po zápisu do UNESCO připravuje na turisty, Němci jsou v tom napřed

Číst článek

Italskou renesanci, v jejímž duchu je vystavěn litomyšlský zámek, připomenou Italské slavnosti. Návštěvníky čeká italská hudba, oživlé renesanční sochy, malování masek či obří scrabble. Divadelní soubor Teatro Comico zahraje komedie dell'arte, improvizační druh divadla z období renesanční Itálie.

Večer se v Litomyšli představí Francesco Boccia, finalista Eurovision Song Contest, se svou se skupinou Made in Italy.

Pro návštěvníky jsou v tento den připraveny komentované prohlídky historického jádra města, nového Muzea tisku či výstavy In monte Oliveti - Litomyšl a knižní kultura jednoty bratrské v 16. století.

V Praze si návštěvníci mohou prohlédnout například starou čistírnu odpadních vod z roku 1906 v Bubenči, zúčastnit se mimořádné komentované prohlídky v Národním technickém muzeu anebo se podívat do krytu Folimanka.

Brno na 14. září nabízí komentované prohlídky pětice staveb, mezi nimiž se nachází například Janáčkovo divadlo nebo brněnský velodrom. Program doplňuje okruh Filmové Brno zahrnující současná i zaniklá kina.

Dny evropského dědictví se každoročně pořádají v září ve všech evropských zemích. Jde o společnou aktivitu Evropské komise a Rady Evropy, které pro letošní ročník zvolily téma Památky a zábava.

Událost s dvaadvacetiletou tradicí má za cíl propagaci a ochranu evropského historického dědictví a každoročně se při ní otvírá mnoho architektonických, archeologických a sakrálních památek, ale také soukromé či veřejné budovy, jako jsou obytné domy, radnice či soudy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme