Dvacet let nadace VIZE 97 připomene výstava Havlova osobního fotografa Pajera

Kdo byl Václav Havel a jak se angažoval jako politik, ale především jako člověk. Výstava Alana Pajera v Pražské křižovatce ukazuje více než sto fotografií, které zachycují důležité momenty života bývalého prezidenta, spojené především s nadací manželů Havlových VIZE 97. V červnu totiž uplynulo přesně 20 let od jejího vzniku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel, 2006

Václav Havel, 2006 | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Úvod výstavy představuje Havla hlavně cizincům. „Byl více než pět roků ve vězení, jeho politická kariéra odstartovala otevřeným dopisem Gustavu Husákovi, na který nikdy nedostal odpověď. Díky panu Seifertovi byl uveřejněn ve všech rozhodujících médiích v západní Evropě a vlastně tím byl Václav Havel vtažen do politické činnosti," říká jeden z osobních fotografů Václava Havla Alan Pajer přímo uprostřed Pražské křižovatky.

Nad Prahou se poprvé rozezní zvon Václav, připomínat bude odkaz Václava Havla

Číst článek

Na začátku si prý kladl otázku, jak přiblížit 20 let výročí nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Nakonec vyšel z myšlenek Václava Havla, disidenta a vězně svědomí, který rovnou z cely přišel na Pražský hrad.

„Na začátku roku 1990 byl po Lechu Walesovi druhý politik, který dostal šanci promluvit k americkému Kongresu a na závěr toho projevu řekl motto, které pak určovalo jeho život a proč pak taky přidal ke svému podpisu srdíčko. Řekl tam svoje přesvědčení, že záchrana tohoto lidského světa není nikde jinde než v lidském srdci, lidském rozmyslu, lidské pokoře a lidské odpovědnosti," pokračuje Pajer.

Mlýnky na věčnou památku

Pro výstavu vybral snímky, které zachycují také slavné osobnosti spojené se životem Václava Havla i Pražskou křižovatkou. „Máme tady prince Charlese, lucemburského knížete, Boba Dylana, Paula McCartneyho. Druhá část je věnovaná odkazu památky Václava Havla, je tady úžasná instalace výtvarníka (Daniela) Pešty. Fotografie z posledního rozloučení, kdy lidé zasypali jeho rakev růžemi. Pan Pešta jich 75 vzal a udělal z nich tibetské dalajlamovy mlýnky na věčnou paměť. Když s nimi člověk zatočí, tak do něj vejde něco z odkazu a dobrých myšlenek Václava Havla," říká nakonec Alan Pajer.

Silné fotografie z Havlova života zůstanou v pražské křižovatce do 22. června.

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme