‚Uměl si vybudovat svojí osobní značku.‘ Před 120 lety se narodil americký spisovatel Ernest Hemingway

Komu zvoní hrana, Stařec a moře nebo Sbohem armádo. Americký spisovatel Ernest Hemingway se narodil před 120 lety ve státě Illinois. Podle jeho románů vzniklo několik divácky oblíbených filmů, studenti se o něm učí ve škole a mnoho lidí má jeho knihy ve svých knihovnách mezi oblíbenými tituly. Také v rozhlasových archivech lze najít hned několik dramatizací jeho nejznámějšího díla Stařec a moře.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ernest Hemingway (foto z roku 1953)

Ernest Hemingway (foto z roku 1953) | Foto: U.S. National Archives and Records Administration | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

První rozhlasová hra pochází z roku 1966. Z příběhu starého rybáře, který z posledních sil zápasí o svůj úlovek, vytvořil Hemingway dramatickou povídku o hrdinství a vnitřní síle. Téma zaujalo nejenom rozhlasové dramaturgy, ale i filmové režiséry.

Vychází dosud nepublikovaná Hemingwayova povídka Pokoj do zahrady. Děj se odehrává v pařížském hotelu Ritz

Číst článek

„Samozřejmě asi jedním z nejslavnějších děl, které se dočkalo minimálně tří adaptací, je existenciální novela Stařec a moře. Hemingway se v ní vyrovnával jak s tématem stáří, tak s tématem profesní posedlosti. Hlavní hrdina zápasí s obrovskou rybou, která je téměř nad jeho síly, aniž by na okamžik pomyslel na kapitulaci,“ říká filmový teoretik a historik Jan Jaroš.

Hemingway svou novelu dokončil v roce 1952. O šest let později mělo premiéru první filmové zpracování. „Hemingway opravdu uměl vybudovat svojí osobní značku, řečeno dnešními slovy. Vědomě ji vytvářel například v soudobých rozhovorech, a to velmi úspěšně. Dodnes najdeme v různých městech bary a alkoholické nápoje s jeho jménem. Na konci 90. let mu dokonce vyšla řada nábytku,“ objasňuje pro Český rozhlas Vltava amerikanistka z Karlovy univerzity Františka Zezuláková Schormová.

Stereotypně mužný

Už údaje ze životopisu slavného spisovatele přitom vybízejí k filmovému zpracování. Vyrůstal v rodině lékaře spolu s několika sourozenci. Jako dítě hrál na violoncello a boxoval. Po škole se stal reportérem a navzdory svému špatnému zraku odjel na italskou frontu jako dobrovolník Červeného kříže. A jako první americký voják tam utrpěl těžká zranění.

‚To strašný kouzlo podzimu.‘ Rozhlasová adaptace povídky Miloše Urbana zvítězila na festivalu v Rumunsku

Číst článek

Po válce se živil jako novinář a zahraniční zpravodaj, stále více se ale věnoval literatuře. Hemingway se stal členem skupiny amerických intelektuálů zvaných ztracená generace, soustředěných v Paříži kolem Gertrudy Steinové.

„Myslím, že taková trochu nelichotivá interpretace je, že jeho osobnost nás fascinuje určitým druhem maskulinity, který už teď mizí, takové té stereotypní mužnosti. Spojujeme si s ním box, lov, ženy a alkohol. Myslím si, že tahle interpretace je trochu zjednodušená, protože Hemingwayovy mužské postavy v samotných jeho románech ten stereotyp často spíše obrací,“ říká Zezuláková Schormová. V roce 1954 získal Hemingway za své nejslavnější dílo Nobelovu cenu za literaturu.

ela Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme